Az olasz államfő megkezdi az egyeztetést a pártokkal
2021. január 27. 12:17

Az olasz államfő megkezdi a kormányválság megoldásáról szóló egyeztetést a pártokkal. Sergio Mattarella szerda késő délutántól fogadja a parlamenti tömörülések képviselőit, akikkel egy esetleges új kormánytöbbség felállításáról egyeztet, miután Giuseppe Conte miniszterelnök lemondása belpolitikai válságot idézett elő.

Az államfő elsőként a törvényhozás felsőházának és alsóházának elnökeit fogadja. Az elnöki palotától közölt program szerint a parlamenti pártokkal való konzultáció csütörtökön egész nap, majd pénteken délután zajlik. A sorrend a legkisebb parlamenti frakcióktól a legnagyobbakig halad: a baloldali Szabadok és Egyenlők (LeU), a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) és a baloldali Demokrata Párt (PD) delegációja csütörtök délután, a jobboldali koalíció pártjai, vagyis a Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) közös küldöttsége péntek délután következik. Utoljára pedig az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) egyeztet az államfő.

A delegációkat a pártok vezetői és frakcióvezetői alkotják.

Sergio Mattarella feladata felmérni, milyen új többség hozható létre a parlamentben, és ki lenne a miniszterelnöke azután, hogy az Élő Olaszország kilépett az általa és az M5S, a PD és a LeU alkotta kormányból, majd Giuseppe Conte benyújtotta lemondását. Sajtóértesülések szerint az államfő akár hétfőig is várhat a helyzet mérlegelésével: ezt követően Sergio Mattarella új megbízatást adhat Conténak egy általa vezetett harmadik - az előzőnél nagyobb többséggel bíró - kormány megalakítására, a pártok útmutatásai alapján más miniszterelnök-jelöltet nevezhet meg, szakértői kormánnyal helyettesítheti az eddigit, de az is előfordulhat, hogy a választásokat tartja az egyetlen megoldásnak.

Giuseppe Conte a közösségi oldalán egy széles és biztos többséget garantáló "nemzetmentő egységkormányt" szorgalmazott az eddigi szövetségesek, az M5S, a PD, az IV, a LeU, valamint minden lehetséges parlamenti erő támogatásával. Conte abban reménykedik, hogy Renzi pártját új formációval tudja helyettesíteni. A parlamentben frissen alakult, úgynevezett Európaiak frakciójától remél segítséget, de a csoport egyelőre csekély létszáma nem tűnik elegendőnek. A Corriere della Sera napilap továbbra is a harmadik Conte-kormányt tartja a válság legvalószínűbb megoldásának, hozzátéve, hogy ahhoz azonban Matteo Renzi pártjának támogatása is elengedhetetlen. A "kormánybuktató" Renzi viszont vagy új miniszterelnököt, vagy teljes kormányátalakítást követel.

A kormányközeli Il Fatto Quotidiano szerint az államfői konzultáció "elhúzódhat, és kimenetele bizonytalan". Az újság megemlíti, hogy az M5S kész egy B-tervre, amelyben a kormányon maradásért feláldozza Giuseppe Contét. Esetleges miniszterelnök-jelöltként a napilap Luigi Di Maio M5S-politikust, jelenlegi külügyminisztert nevezi meg.

A jobboldali Il Giornale úgy tudja, Matteo Renzi pártja nélkül az államfő nem lát biztos többséget Giuseppe Conte oldalán. A lap rámutat, hogy az esetleges választásokat a Matteo Salvini vezette jobboldal nyerné.

Az Il Messaggero azt írta, teljesen mindegy hogy, "Contéval vagy Conte nélkül, Brüsszel csak azért drukkol, hogy ne a szuverenisták" jussanak kormányra Rómában.

Sajtókommentárok kiemelik, hogy a jelenlegi kormányválság a párt nélküli jogászból lett miniszterelnök Giuseppe Conte, Matteo Renzi alig háromszázalékos támogatással bíró pártja, a korábban több mint 30 százalékos támogatottságának felét elvesztő Öt Csillag Mozgalom és a választási győzelem nélkül kormányra jutó Demokrata Párt közötti "leszámolásról" szól.

Tétnek számít a koronavírus-járvány nyomán bevezetendő, több mint kétszáz milliárd eurós gazdasági helyreállítási alap szétosztása, a következő államfő esedékes kijelölése, valamint a következő választásokra való felkészülés. Giuseppe Conte és Matteo Renzi ugyanis a választótábornak ugyanarra a centrumpárti szeletére pályázik.

Matteo Salvini a járványhelyzet miatt eladósodott vállalkozók tüntetésén úgy nyilatkozott, "a válság megoldása nagyon egyszerű, Conténak vagy van többsége vagy nincsen, utóbbi esetben választásokat kell tartani". Hozzátette, hogy a Liga más megoldás előtt is nyitott az ország érdekében, ami elemzők szerint azt jelenti, hogy a jobbközép koalíció felveti az államfőnek, hogy ez a politikai oldal is készen áll a kormányalakításra.

MTI
Címkék:
  • Sztálin nem indul az előválasztáson
    A komoly jelöltek még kivárnak, és lebegtetik indulásukat. A szándékaikról szóló találgatás a legjobb nekik, mivel addig is róluk beszélnek.
  • Mindenki regisztráljon a vakcináért
    A kormányfő mindenkit arra kért pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy regisztráljon a koronavírus elleni vakcináért. Így húsvétra az összes jelentkező megkaphatja az első adagját, és ezzel pedig Magyarországon lesz messze a legmagasabb az átoltottság az unióban - tette hozzá Orbán Viktor.
  • Soltész: A kereszténység védelméért dolgozunk
    Egyre nagyobb teret foglal el a keresztényellenes ideológia és annak terjeszkedő emberi garnitúrája, sokszor éppen a tolerancia és elfogadás jelszavai mögé bújva. Pont ezért, ennek ellensúlyozása végett is szükségesek azok a jelképek, amelyek megerősítik az embereket a keresztény értékrendben.
MTI Hírfelhasználó