A Kúria elmeszelte Karácsonyék rendeletmódosítását
2021. január 27. 18:13

A Kúria megtiltotta egy önkormányzati rendelet módosításának a hatályba léptetését, amellyel a Karácsony Gergely vezette főváros több ingyenes terjesztésű napilapot lehetetlenített volna el, köztük a Metropolt és az Esti hírlapot.

A lapunkhoz eljuttatott közleményben azt írták, hogy „a Kúria Önkormányzati Tanácsa azonnali jogvédelmi intézkedésként a Budapest Főváros Kormányhivatala kérelmére elrendelte a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló rendelet egyik pontjának ideiglenes alkalmazási tilalmát. Az alkalmazási tilalom a Kúria érdemi határozatának meghozataláig tart.” Hozzátették: a Kúria az indítványban felhozott érvek alapján úgy ítélte meg, hogy az ideiglenes alkalmazási tilalom elrendelésének elmaradása súlyosabb hátrányt okozna, mint az alkalmazási tilalomra irányuló kérelem elutasítása.

Mint korábban beszámoltunk róla, Karácsonyék rendeletében négy oldalt követeltek volna a főváros számára, amelyen az általuk meghatározott tartalmakat közöltek volna. A rendelkezést átgondolatlannak, kivitelezhetetlennek nevezte lapunknak Lovas Dániel, a Magyar Újságírók Közösségének elnöke, valamint Milkovics Pál, a Pesti Hírlap tulajdonosa.

Mint rámutattak, a tervezet ezer sebből vérzik, számos egyéb dolog mellett probléma, hogy a lap főszerkesztőjének nem lett volna beleszólása abba a tartalomba, amelyért felelős, de a szólásszabadságot is sértő elképzelésnek számos technikai akadálya is van, például különböző nyomdai feltételek, vagy a mellékletnek a lapétól eltérő formátuma.

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • Agytröszt a polgári politikához
    A baloldali pártok társadalmi kötődése folyamatosan csökken, az ország egyes részein alig vannak tagjaik és szervezeteik, ezért a propagandamédiájukra hagyatkoznak üzenetük terjesztésénél. Ők a tagadásra és irigységre építenek. A polgári világ ennél sokkal tisztább és pozitívabb.
  • Kevésbé fehér
    Először lássuk a tényeket, már ha egyáltalán hiszünk még olyan avítt és ásatag kategóriákban, mint amilyen a tény, igazság, valóság
  • Alapjogokért Központ: Csak a bizonytalanság biztos
    A baloldal érdeke egyértelműen az, hogy az előválasztás komoly nézeteltérésektől mentesen, botrányok nélkül valósuljon meg, éppen ezért egyelőre egységesnek, szolidárisnak mutatkoznak, azonban a lehetséges jövőbeni konfliktusok már körvonalazódnak – fejti ki a Magyar Nemzetnek készített elemzésében Tóth Erik.
MTI Hírfelhasználó