A jó önkormányzati politikáról papolt az MSZP
2021. január 27. 23:40

MSZP: gyalázat és elfogadhatatlan a Fidesz-KDNP önkormányzati politikája

Gyalázatnak és elfogadhatatlannak nevezte a Fidesz-KDNP elmúlt tizenegy évben folytatott önkormányzati politikáját az MSZP budapesti elnöke szerdán.

Molnár Zsolt az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón az elmúlt több mint egy évtizedről azt mondta: elvonások, hatáskörök átcsoportosítása, az önkormányzatok kivéreztetése, megsarcolása, a választópolgárok szabad véleménynyilvánításának korlátozása volt a jellemző.

Kijelentette: 2022-től másként lesz, a demokratikus ellenzéki pártok jövőre Magyarország kormánypártjai lesznek, és visszaadják az önkormányzatoknak és a választópolgároknak a szabad döntés jogát.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes felidézte, az elmúlt tíz évben a kormány államosította a kórházakat, az iskolákat. Az ötvennél több adónemből ma már csak egyetlen, az iparűzési adó marad csak az önkormányzatoknál - tette hozzá.

Elmondta, nemcsak pénzt és feladatokat vitt el a kormány, hanem területeket is, a Városligetet, a Dagály és a Rác fürdőt. Elvitték továbbá a színházak egy részét, az építésügyet, a HÉV-et, a kormány megfelezte a közösségi közlekedésre fordítható forrásokat - sorolta.

Tüttő Kata szerint a kabinet elvette az önkormányzatoktól azt a jogot is, hogy maguk dönthessék el, hogy a területükön mi épüljön.

Úgy folytatta: 2020-ban a kormány megháromszorozta "a Budapest-adót", a közműadót pedig 4,5-szeresére emelte.

Értékelése szerint a kormány döntése miatt veszélybe kerül a közösségi közlekedés, az ívóvíz-ellátás, a szennyvíz-szolgáltatás, a zöldterületek fenntartása.
"A városaink kifosztása nem kormányzás" - hangoztatta.

Horváth Csaba Zugló szocialista polgármestere közölte, rombolás helyett építésre van szükség és háborúskodás helyett egy olyan kormányzatra, amely békésen segíti az önkormányzatokat.
Hozzátette: olyan kormányra van szükség, amelynél első helyen szerepelnek a kórházak, az iskolák és az utolsó helyen a presztízsberuházások. Olyan kormányra van szükség, amely az életminőséget szolgáló fejlődést támogatja és nem a haverok szűk körét - mondta. Közölte, olyan kormány kell, amely minden befizetett tíz adóforintból egyet az önkormányzatoknál hagy.
Horváth Csaba úgy összegzett: olyan kormányra van szükség, amely partnerként tekint az önkormányzatokra, mert azok az emberek érdekében végzik a dolgukat.

MTI
Címkék:
  • A hazafiságról beszéltem, és ezt kigúnyolták
    „Még el sem mondtam, mit akarok, már tüntettek ellenem.” A rendszerváltás utáni és a mai kultúrharcokról, valamint a magyarság sorskérdéseiről is kérdezzük Andrásfalvy Bertalant, Antall József egykori kultuszminiszterét, aki idén lesz 90 esztendős. Szerinte a kultúrpolitikai vitákban „szakmai érveknek kellene előtérben lenniük, illetve annak, hogy milyen elkötelezettség van egy ügyben a nemzet iránt”.
  • Bayer Zsolt: Na végre!
    Ez a néppárt nem az a néppárt. Az a néppárt – amelybe egykoron a Fidesz belépett – nincs többé.
  • Nem ma dől el, hogy melyik európai formációban folytatjuk
    – Kiderült, hogy ott nincs helyünk, ahol a politikai torzsalkodás fontosabb, mint a járvány elleni védekezés – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője azt követően, hogy a nagyobbik kormánypárt ma elhagyta a néppárt frakcióját. A politikus szerint egyelőre nem érdemes arról spekulálni, hogy a Fidesz hol folytatja az Európai Parlamentben.
MTI Hírfelhasználó