Giuseppe Contét hallgatja meg a bíróság a feltartóztatott migránsok ügyében
2021. január 28. 08:58

A lemondott miniszterelnök Giuseppe Contét hallgatják meg csütörtökön a Gregoretti olasz katonai hajót érintő előzetes bírósági eljárásban, amely a volt belügyminiszter Matteo Salvinivel szemben indult egy migránscsoport 2019 nyarán történt feltartóztatása miatt.

Conte a római kormánypalotában válaszol a vizsgálóbíró, Nunzio Sarpietro kérdéseire. Az eredetileg a szicíliai Catania bíróságán zajló eljárás "kihelyezett" üléséről van szó. Salvini bejelentette, hogy jelen lesz Conte meghallgatásán.  

A hétfőn lemondott, jelenleg ügyvivő miniszterelnök Giuseppe Contét decemberben várták a bíróságra, de azt kérelmezte, hogy a kormánypalotában hallgassák meg.

Contét tanúként hallgatják meg a Gregoretti-ügyben. Az október 3-án kezdődött előzetes eljárás első ülésén a bíró az első és a második Conte-kormány minisztereinek meghallgatását rendelte el. December 12-én Danilo Toninelli, a kikötőkért felelős volt közlekedési és infrastrukturális miniszter, valamint Elisabetta Trenta, a védelmi tárca volt vezetője válaszolt a bíróság kérdéseire.     
    
A Cataniában zajló eljárás a Gregoretti  katonai hajót érinti, amely 2019 július végén öt napig várakozott, mielőtt a fedélzetén érkezett 131 fős migránscsoport tagjai kiköthettek. Salvinivel szemben többek között az érkezők személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, valamint a nemzetközi konvenciók megsértése miatt indítottak eljárást. Salvini védelme szerint a volt belügyminiszter a kormánnyal egyeztetve tagadta meg az emberek azonnali partra szállását arra várva, hogy Róma garanciákat kapjon az Európai Uniótól a csoport tagjainak  szétosztására.
 
Salvini szerdán abszurdnak nevezte, hogy a kormányválság kellős közepén, az egészségügyi és gazdasági vészhelyzetben Olaszország ezzel "töltse az időt és a pénzt".    
        
A volt belügyminiszterrel szemben a szicíliai Palermo bíróságán is előzetes eljárás indult a spanyol civilhajó, az Open Arms ügyében, amely 2019 augusztusában csaknem húsz napig nem kapott kikötési engedélyt. A következő ülést februárra tűzték ki.     
    
Olaszországba tavaly több mint 34 ezer ember érkezett a 2019-ben regisztrált több mint 11 ezerhez képest.         
 
Idén január elsejétől 870-en érkeztek, pontosan ugyanannyian, mint a tavalyi év első hónapjában.
MTI
Címkék:
  • Alapjogokért Központ: Csak a bizonytalanság biztos
    A baloldal érdeke egyértelműen az, hogy az előválasztás komoly nézeteltérésektől mentesen, botrányok nélkül valósuljon meg, éppen ezért egyelőre egységesnek, szolidárisnak mutatkoznak, azonban a lehetséges jövőbeni konfliktusok már körvonalazódnak – fejti ki a Magyar Nemzetnek készített elemzésében Tóth Erik.
  • Burgenlandi indiánok
    A trianoni reflexek kitűnően működnek osztrák barátaink lelkületében is.
  • Hazánk a harmadik legjobban átoltott ország Európában
    – Nehéz hetek várnak ránk, ezért az sem zárható ki, hogy szükség lesz további járványügyi intézkedések bevezetésére – mondta az operatív törzs hétindító sajtótájékoztatóján Müller Cecília
MTI Hírfelhasználó