Berlin leállítaná a nemzetközi légi járatokat a vírus miatt
2021. január 28. 09:06

Csaknem minden nemzetközi légi utazást felfüggesztene a német belügyminiszter annak érdekében, hogy megakadályozza a koronavírus virulens mutációinak terjedését. Horst Seehofer, aki Izrael hasonló gyakorlatát hozta fel példának, kedden azt is kilátásba helyezte, hogy megfontolják a határok lezárását is a különösen fertőzött övezetekben.

– A vírus különféle mutációi jelentette veszély arra kényszerít bennünket, hogy drasztikus intézkedéseket hozzunk. Ez többek között lényegesen szigorúbb határellenőrzést jelent, különösen a veszélyeztetett térségekben, továbbá csaknem nullára csökkentjük a Németországba irányuló polgári légi járatok számát – nyilatkozta Seehofer a Bild magazinnak. A lap emlékeztet rá, Angela Merkel kancellár még a múlt vasárnap felkérte a belügyminisztert, hogy vegye számba azokat a lehetőségeket, amelyek megakadályozzák a vírusváltozatok terjedését. Kedden Merkel ugyan azt mondta a szövetségi parlamentben, hogy ellenzi a teljes körű utazási tilalmat, egyidejűleg azonban az idegenforgalom felfüggesztésére hívott fel.

A német turisztikai szövetség élesen bírálta az intézkedést, mivel a világjárvány már a padlóra küldte a turisztikai és az üzleti utazásokat szervező szektort.

„A kormánynak ezt figyelembe kellene vennie, s nem kellene további korlátozásokat bevezetnie, hiszen már enélkül is erősen korlátozott a mozgásszabadság” – áll a szervezet közleményében. A szövetség ezenfelül úgy véli, a szövetségi kormánynak inkább a védőoltással kapcsolatos „drasztikus deficittel” kellene foglalkoznia, s figyelembe vennie, hogy a mozgás szabadsága alapvető jog, s nem a politika által adományozott privilégium.

Németországban tavaly december 16-a óta van érvényben szigorú zárlat, ezt a napokban hosszabbították meg február 14-ig. A befelé irányuló utazást a szükséges mozgásokra korlátozták, a szállodák nem adhatnak turisztikai célú szállást, s turistavízumokat sem adnak ki. Országszerte – a közszükségleti cikkeket árusító boltok kivételével – zárva vannak a kiskereskedelmi üzletek, éttermek, italboltok, színházak, múzeumok stb. Be kell tartani a fizikai távolságtartás szabályait, üzletekben, közlekedési eszközökön pedig FFP2 orvosi maszk viselése kötelező. Január 24-től több mint húsz, magas fertőzöttségű, úgynevezett magas kockázatú ország állampolgárait csak szigorú ellenőrzés után engedik be Németországba.

MNO - Deutsche Welle
Címkék:
MTI Hírfelhasználó