Orosz vakcinát vásárolt a boszniai Szerb Köztársaság
2021. február 3. 09:17

A boszniai Szerb Köztársaságban várhatóan két hét múlva kezdődhet meg a koronavírus elleni oltás, Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészének vezetése ugyanis több mint 400 ezer adag orosz Szputnyik V oltóanyagot rendelt - közölte a Klix.ba boszniai hírportál szerdán.

A vakcinát még teszteli az országrész gyógyszerügynöksége, de várhatóan két héten belül már az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói is megkaphatják az első adag oltóanyagot. Várakozások szerint a hónap végéig megérkezik az első kétszázezres szállítmány, márciusban pedig a többi is.

Bosznia-Hercegovina főként bosnyákok és horvátok lakta része viszont sem az orosz, sem a kínai oltóanyagból nem rendelt, a már megvásárolt több mint egymillió adag "nyugati" vakcinára vár.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma szerdára Szerbiában 1903-mal 398 905-re, Koszovóban 245-tel 60 745-re, Észak-Macedóniában 407-tel 93 174-re, Montenegróban 504-gyel 62 476-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 262-vel 122 494-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 18-cal 4056-ra, Koszovóban hárommal 1506-ra, Észak-Macedóniában héttel 2873-ra, Montenegróban szintén héttel 818-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 13-mal 4669-re nőtt.

MTI
Címkék:
  • Galgóczi: cél, hogy minél többen megkapják az első oltást
    Minél több embernek akarják beadni az első koronavírus elleni oltást, ezért változik a Pfizer-Biontech és az AstraZeneca vakcinája esetében a második oltás időpontja - közölte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap.
  • Álbizottságosdiba kezdett a baloldal
    A baloldali pártok parlamenti magatartása és nyilatkozataik mind abba az irányba mutatnak, hogy elbizonytalanítsák az embereket a járványhelyzet kellős közepén az oltásokkal és a védelmi intézkedésekkel kapcsolatban – mondta a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.
  • Elszigetelődhet Fekete-Győr a szivárványkoalíción belül
    Egyre nagyobb aggodalommal figyelik a baloldalon az előválasztás korábbi megállapodásait felrúgó Momentum akcióit.
MTI Hírfelhasználó