Belgrád: Kémkedésért három év börtönre ítélték a volt vezérkari főnököt
2021. február 5. 20:56

A belgrádi Felső Bíróság ma kémkedésért, illetve mert titkos adatokat adott ki egy amerikai hírszerző tisztnek, három év börtönbüntetésre ítélte Momčilo Perišić nyugalmazott tábornokot, egykori vezérkari főnököt, jelenti a Tanjug.

Momcilo Perisic

A volt generális - szabadmagyarszo.com

Perišić mellett elítélték Miodrag Sekulićot és Vladan Vlajkovićot is fejenként másfél éves börtönbüntetésre.

Ez az első elsőfokú ítélet az ügyben, mióta több mint 18 évvel ezelőtt elindították az eljárást.

A bíróság az ügyészség kérésére a tárgyalás kezdetén kizárta a nyilvánosságot az adatok titkosságának megőrzése érdekében, bár a vádlottak védői ezt kifogásolták.

A kémkedési ügyben 2002 márciusában indítottak eljárást, de Perišić akkor képviselői mentelmi jogára hivatkozott. Az eljárást 2004-ben ismét elővették, de már a következő évben megszakították, mert Perišić háborús bűnök miatt a Hágai Törvényszék elé állt, ahol végül 2013-ban felmentették. A kémkedési ügy eljárását 2014-ben aktiválták újra.

Képtalálatok a következőre: Momčilo Perišić

A tábornok és Milosevics - slobodna-bosna.ba

Perišićet 2002. március 14-én tartóztatták le, mert a gyanú szerint bizalmas információkat adott ki egy amerikai hírszerző tisztnek, aki akkor diplomáciai mentelmi jogára hivatkozott. Az eljárást eredetileg a katonai igazságszolgáltatás előtt folytatták, de mivel az időközben megszűnt, a belgrádi Felső Bíróság vette át az ügyet. 

vajma.info
Címkék:
  • Szombaton nyithatnak a teraszok
    Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó