Megtörte a jobbközép egységét Mario Draghi színre lépése
2021. február 9. 00:30

Múlt héten az olaszországi egyesült jobbközép vezetői még közösen jelentek meg konzultációra Sergio Mattarella államfő előtt, ahol egymással teljes összhangban az előrehozott parlamenti választásokat látták az egyedüli megoldásnak a Giuseppe Conte exkormányfő távozása miatt fennálló krízishelyzet megoldására. Noha azóta csupán néhány nap telt el, úgy tűnik, éppen elég volt ahhoz, hogy megtörjön Matteo Salvini, Giorgia Meloni és Silvio Berlusconi mindeddig rendíthetetlennek tűnő egysége.

Az államfő által kormányalakítással megbízott Mario Draghi, a nagy presztízsű bankár színre lépése ugyanis megingatta az évek óta sziklaszilárd jobbközép koalíciót.

Az ország megmentésének céljával megbízott Draghi ugyanis egy asztalhoz ültetné a jobboldal és baloldal politikusait, valamint szakértők bevonásával tenne kísérletet a megfeneklett ország újraindítására. A múlt héten elkezdődött konzultációk kedden folytatódnak, a politikai csoportok ugyanakkor az első konzultációkat követően máris álláspontot foglaltak. Míg Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország! elnöke közismerten támogatja Draghi színre lépését, meglepetést okozott a bevándorlásellenes nézetei miatt nagy népszerűségnek örvendő korábbi belügyminiszter, Matteo Salvini reakciója. A Liga vezetője a minap úgy fogalmazott: – Nem vitás, hogy egy asztalhoz ülni azokkal a politikai csoportokkal, akik bíróság előtt próbálnak ellehetetleníteni, nem kis felelősség.

– Az ország jövője érdekében ugyanakkor túl kell lépnünk a pártok közötti megosztottságon és érdekharcokon – jelentette be a kormányfővel való konzultációt követően. Salvini azt is elmondta, hogy meggyőzőnek találta Draghi programját, amely többek között a munkahelyteremtésről, az uniós források beruházására és nem segélyekre való felhasználásáról szól.

– A bezártságban, félelemben, elidegenedésben és depresszióban eltöltött hónapok után az országnak újjászületésre van szüksége, ebben pedig a Liga közvetlenül szeretne részt venni – hangsúlyozta Salvini. A jobbközép koalíció vezetőjének támogatása felforgatta a baloldal azon elképzeléseit, miszerint Dragi oldalán a régi kormánytöbbség sorakozhatna fel, a Demokrata Párt és az Öt csillag Mozgalom tagjait ugyanis megosztja a Salvinivel való kormányzás gondolata. A Matteo Renzi vezette Élő Itália az egyedüli párt, amely nem támasztott mostanáig kikötéseket az együttműködés elé.

– Nem okoz problémát sem a Liga, sem más pártok csatlakozása, az államfő felhívására tett felelősségteljes magatartás – kommentálta Salvini döntését az Élő Olaszország elnöke.

Sergio Mattarella köztársasági elnök az összes pártcsalád politikai nézeteitől független támogatását kérte a súlyos krízishelyzet orvoslására. Giorgia Meloni és az általa vezetett Olasz Testvérek tagjai azonban továbbra is kitartanak eredeti elképzelésük mellett. A stabil és hosszan tartó kormányzáshoz nem lehet kiegyezések útján eljutni.

Egyedüli megoldásnak továbbra is az előrehozott választásokat tartják.

A következetesség vezeti Giorgia Melonit, illetve jobboldali pártját, amely az egészségügyi vészhelyzet hónapjaiban folyamatos népességnövekedésre tett szert.

– Nincsenek kifogásaink Mario Draghi személyével kapcsolatban, az ellenzék soraiból támogatni fogunk minden olyan javaslatot, amely értékrendünkkel megegyezik – nyilatkozta a sajtónak Meloni. A Demokrata Párttal, az Öt csillag Mozgalommal és az Élő Itáliával azonban nem vagyunk hajlandók egy tárgyalóasztalhoz ülni – tette világossá már a legelején. Matteo Salvini erre úgy reagált: tiszteli és nagyra értékeli Melonit, döntésével azonban nem ért egyet. – Bátorságra és felelősségvállalásra van szükség – fogalmazott a Liga vezetője az Il Messaggero napilap hasábjain, majd kifejezte az iránti reményét, hogy a jobbközép koalíció újra egységre talál. Az Il Libero napilap „lólépésnek” minősíti Matteo Salvini döntését a politikai sakktáblán. Az egységes jobbközép Giorgia Meloni támogatásával akár sakk-mattot adhatna a balközép erőknek.

Jánosi Dalma (Róma)

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó