Ujhelyi Brüsszel vakcinabeszerzési hibáiért is a kormányt okolja
2021. február 10. 16:30

Az Orbán-kormány is felelős a vakcinabeszerzés hibáiért, amely sportot űz abból, hogy Brüsszelt hibáztatja az oltóanyagbeszerzés lassúsága miatt – jelentette ki Ujhelyi István szocialista EP-képviselő az Európai Parlament brüsszeli épületében tartott sajtótájékoztatóján.

Az MSZP-s politikus minden erejével azt szerette volna bebizonyítani, hogy az uniós egészségpolitika nem mondott csődöt, a fennálló helyzetért pedig a vakcinagyárakat és a tagállamokat próbálta felelősségre vonni.

Brüsszel hibás stratégiájának tisztázása és a kormány besározása közben az ellenzéki politikusnak elkerülhette a figyelmét, hogy rajta kívül még az unió vezető politikusai is beismerték, hogy bizony hibáztak a vakcinabeszerzésben. Néhány nappal ezelőtt az Európai Bizottság elnöke egy lapinterjúban ugyanis közölte: az oltóanyag-beszerzést illetően egy sor ügyben másként kellett volna eljárni. Ursula von der Leyen úgy vélte, hamarabb kellett volna elindítaniuk a termelést, sokkal többet kellett volna foglalkozniuk a tömeggyártás kihívásaival, új szállítási láncok kialakításával, valamint el kellett volna magyarázni az embereknek, hogy az oltási kampány halad, de lassan, mert egy új eljárás fennakadásokkal és csúszásokkal jár.

A hazánkat is számos alkalommal bíráló Guy Verhofstadt belga európai parlamenti politikus azt nehezményezte, hogy több mint egy hónappal az oltási programok elindítása után Európa lemaradásban van. Véleménye szerint ennek az állapotnak az egyik oka a szerződésekben keresendő, amelyek az árakra és a kötelezettségekre fókuszálnak ahelyett, hogy az utánpótlás biztosítására és a sebességre tennék a hangsúlyt, továbbá az is gondot jelenthet, hogy nem alkalmazzák a sürgősségi eljárásokat az Európai Gyógyszerügynökségen belül, ezáltal pedig minden jóváhagyott oltóanyagra elveszítenek egy hónapnyi értékes időt.

A vakcinabeszerzést illetően Olaf Scholz német alkancellár már nem volt ennyire visszafogott. A Daily Mail beszámolója szerint az alkancellár az elhibázott lépések miatt egyenesen Ursula von der Leyent vonta felelősségre, a vakcinabeszerzési stratégiát pedig „nagy szarnak” minősí

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó