Betiltanák az illegális bevándorlás ellen fellépő szervezetet
2021. február 15. 13:02

– A bevándorlókkal köztudottan ellenséges csoport betiltásának folyamatát hivatalosan is elindította a francia belügyminisztérium – közölte Gérald Darmanin tárcavezető a hétvégén azzal kapcsolatban, hogy betilthatják az illegális bevándorlással szemben fellépő Génération Identitaire nevű jobboldali csoportot

. A szervezet több alkalommal próbálta megakadályozni, hogy a migránsok illegálisan bejussanak az ország területére. Több ilyen akciójuk közül az egyik volt, amikor – az Alpok franciaországi területei mellett – a Pireneusokban is felléptek. Ez utóbbi esemény után indítottak nyomozást a francia hatóságok januárban, mert álláspontjuk szerint a szervezet tagjai fajgyűlöletre próbálták buzdítani az embereket. Darmanin akkoriban azt nyilatkozta, hogy a csoport működésének leállítását vizsgálják, ugyanis álláspontja szerint a szervezet rendszeres megnyilvánulásaival és akcióival aláássa a Francia Köztársaság békéjét.

Thaïs d’Escufon, a mozgalom 21 éves szóvivője a múlt héten adott interjút lapunknak, melyben elmondta, hogy először 2017-ben figyeltek fel szervezetükre világszerte, amikor elzárták az utat az Európába bevándorlókat szállító NGO-hajók előtt. Az akcióval csupán a figyelmet szerették volna felhívni arra, hogy Franciaországba folyamatosan érkeznek az illegális bevándorlók, és a francia kormány – korábbi ígéretükkel ellentétben – nem tesz meg mindent feltartóztatásuk érdekében.

– A rendőrök ugyanis csak akkor mentek ki a hágóhoz, amikor megtudták, hogy a mozgalmunk oda tervez akciót – magyarázta a Magyar Nemzetnek a fiatal lány, aki jobboldali Greenpeace-nek nevezte a csoportot. A mozgalom nyíltan vállalja bevándorlás- és iszlamizáció-ellenességét, azonban emiatt sokan támadják őket. A csoport szóvivője elmondta, nagyon ügyelnek arra, hogy akcióik ne legyenek jogsértők.

Amennyiben mégis valamilyen szabálysértési ügybe keverednének, az többnyire tudatos, ugyanis ezzel igyekeznek felhívni a figyelmet az illegális bevándorlásra, de erőszakos bűncselekményekben soha nem vesznek részt. – A baloldalnak akar tetszeni a belügyminiszter. Nem először akarnak minket feloszlatni, de jogilag nem találnak rajtunk fogást. Ha mégis sikerülne nekik, akkor máshogy folytatnánk a harcot – jelentette ki Thaïs d’Escufon hozzátéve, kitalálnák annak a módját, hogy tovább tudjanak küzdeni Franciaországért és Európáért a bevándorlás ellen.

Tavaly december 16-án a csoport három aktivistáját engedte szabadon a francia bíróság, őket korábban hat hónap börtönbüntetésre ítélték, amiért 2018-ban megpróbálták megakadályozni, hogy migránsok lépjenek be az országba a francia–olasz határon. A szervezet két helikoptert, valamint egy repülőgépet is bérelt három évvel ezelőtt abból a célból, hogy felkutassák azokat a migránsokat, akik az Alpokon átkelve próbáltak bejutni Franciaországba.

Reuters, Mandiner
Címkék:
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó