Koszovóban reformokra van szükség
2021. február 15. 15:48

Az Európai Unió továbbra is együttműködik Koszovóval, hogy kézzelfogható előrelépést érjen el az európai integráció útján – jelentette ki közös nyilatkozatában Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos a hétvégi előrehozott parlamenti választásokat követően Koszovóban.

Az uniós bizottság két tagja közös nyilatkozatban kijelentette: az európai integráció érdekében Koszovónak elő kell mozdítania a szükséges reformokat a stabilizációs és társulási megállapodásban rögzítettek, valamint az európai reformmenetrend szerint, illetve előremutató lépéseket kell tennie a regionális együttműködés irányába. Kiemelték, hogy Koszovó európai integrációs útja a Szerbiával fenntartott kapcsolatok átfogó normalizálásán át vezet.

Az EU ezért elvárja, hogy az új pristinai hatóságok konstruktív módon vegyenek részt az unió által támogatott párbeszédben, és megragadják az előttük álló lehetőséget az átfogó megállapodás elérésére – tették hozzá. A helyi választási bizottság legfrissebb, a szavazatok 96 százalékának feldolgozottsága alapján hétfőn közölt adatai szerint az Önrendelkezés (Vetevendosje) nyerte meg a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokat Koszovóban. A párt, mely ellenzi Koszovó európai uniós csatlakozását, illetve a Szerbiával fenntartott viszony rendezését.

MTI
Címkék:
  • A baloldal nem tudna kormányozni
    A volt miniszterelnök szerint a Fidesz és a KDNP kormányzati szerepkörre érett, nemzeti-keresztény töltésű politikai irányultságot képvisel.
  • A gyűlöletcunami ellenszere
    Sajnos nem mondhatjuk az ellenzéki gyűlöletkeltésről, hogy nem talál fogékony közönségre. És ez az, ami igazán aggasztó.
  • A V4-ek az erős nemzetállami keretek és a családok támogatása mellett állnak
    A V4-es országok az európai átlaghoz, illetve az alapító nyugat-európai tagállamokhoz képest jobban bíznak az uniós intézményekben és pozitívabban látják az európai közösség jövőjét – derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb felméréséből, amely arra is rámutat, hogy a visegrádi polgárok 59 százaléka úgy véli, hogy Európának meg kell őriznie keresztény kultúráját és hagyományait.
MTI Hírfelhasználó