Európa „második legerősebb embere” is megtiszteli a jubileumi V4-es csúcsot
2021. február 17. 11:28

Jubileumi V4-csúcsot tartanak ma Krakkóban. A Visegrádi országok szövetsége idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország együttműködése több területen is példaértékű az Európai Unióban. A V4-ek múltja és jövője is terítékre kerül a csúcstalálkozón, amelyen az Európai Tanács elnöke is részt vesz – hangzott el az M1-en.

Idén ünnepli alakulásának 30. évfordulóját a Visegrádi szövetség. A V4-es együttműködés különösen erős lett az elmúlt években. Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország együttműködése több területen is példaértékű az Európai Unióban.

A V4-es államfők mellett részt vesz a csúcson az Európai Parlament elnöke Charles Michel is. Szakértők szerint ez azért is érdekes, mert V4-ek teljesen új pozíciót foglalhatnak el az Európai Unióban azáltal, hogy lényegében Európa második legerősebb embere is megtiszteli ezt a jubileumi V4-es csúcsot – mondta az M1 tudósítója.

Orbán Viktor Facebook-oldalán tudatta szerda reggel, hogy elindult Krakkóba, de bepillantást nyerhettünk böjti reggelijére is.

Indulás Krakkóba. Böjti reggeli // Off to Kraków. Lent breakfast

Majdnem napra pontosan 30 éve, 1991. február 15-én írta alá Václav Havel, a Csehszlovák Köztársaság köztársasági elnöke, Lech Walesa, a Lengyel Köztársaság elnöke és Antall József, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke a Visegrádi Nyilatkozatot.

Ezzel egy 666 évvel korábbi együttműködést támasztottak fel, hiszen 1335-ben a Visegrádi Királytalálkozón a lengyel király, a cseh király és Károly Róbert magyar király azért ültek össze, hogy együtt erősebben tudják képviselni a gazdasági érdekeiket. Az a találkozó több évtizedre gazdasági sikereket hozott ennek a három országnak.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó