Spanyolország a 40 évvel ezelőtti katonai puccskísérlet évfordulóján
2021. február 23. 19:17

A demokrácia és a szabadság megőrzésének fontosságát hangsúlyozta VI. Fülöp spanyol király a 40 évvel ezelőtti katonai puccskísérlet évfordulója alkalmából tartott parlamenti megemlékezésen kedden Madridban.

VI. Fülöp spanyol király: A válságot le fogjuk győzni

Az uralkodó - origo.hu

Az uralkodó szavai szerint mind az állampolgároknak, mind az intézményeknek kötelessége a demokrácia védelme, tudva azt, hogy milyen nehéz volt elérni, és felhívta a figyelmet arra, hogy mindig vannak olyan veszélyek, amelyek fenyegethetik.
   
Mint mondta, egy ilyen évforduló alkalmából nagyon időszerű elismerni a demokrácia értékeinek és elveinek teljes érvényességét, mert ezzel tartoznak azoknak, akik egykor védelmezték, valamint az új generációknak, akik kezében Spanyolország jövője van.
   
"Negyven évvel ezelőtt Spanyolország súlyos támadást élt át, amely demokratikus rendszere ellen irányult" - idézte fel a történteket az uralkodó.
   
Kiemelte: az államcsíny leverésében döntő szerepe volt annak, hogy az állampolgárok elutasították az együttélés kereteinek lebontására irányuló törekvéseket, emellett I. János Károly király "határozottsága és tekintélye" is meghatározó volt.
   
VI. Fülöp először említette nyilvánosan apját mióta az egykori uralkodó augusztusban elhagyta Spanyolországot és az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodik, mivel az ügyészség vizsgálatot indított ellene korrupció gyanújával.
   
1981. február 23-án Spanyolországban Antonio Tejero csendőr alezredes fegyveres osztagával betört a madridi parlament épületébe, és túszul ejtette az ülésező képviselőket, akik épp Leopoldo Calvo Sotelo miniszterelnökké választásáról szavaztak. Eközben Valenciában Jaime Milans del Bosch altábornagy vezetésével két katonai bázisról tankok és katonák lepték az utcákat.
   
A hatalomátvételi kísérlet azonban elbukott, mert a puccsisták nem várt ellenállásba ütköztek; megmozdulásukra a hadsereg nem állt melléjük, I. János Károly király televíziós beszédben elítélte az államcsínyt és kiállt a demokrácia mellett, a spanyolok pedig tüntetéseken tiltakoztak.

Antonio Tejero durante el golpe de Estado del 23-F.

Tejero akcióban - elconfidencialdigital.com   

A puccsisták önként vetettek véget akciójuknak, vezetőiket az alkotmányos rend megdöntésére tett kísérlet vádjával ítélték el. Antonio Tejero csendőr alezredes csaknem harminc éves börtönbüntetést kapott, de 1989-ben kegyelemmel szabadult.
 

MTI
Címkék:
  • Most zárnunk kell, hogy húsvétkor nyithassunk
    Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk - mondta a Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: "Az biztos, hogy a mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, most már a vírus elleni háborúnak utolsó szakaszában, a célegyenesben vagyunk.
  • Tisztifőorvos: minden eszközzel le kell törni a járvány harmadik hullámát
    Minden eszközzel le kell törni a járvány nagyon dinamikusan emelkedő harmadik hullámát, a kormányzati szigorítások szükségszerűek voltak - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
  • Előrébb az agarakkal!
    A kutyatartásról írt könyvet dr. Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője. A politikus maga is tart kutyát - pumit -, így hozzáértően ajánlja a magyar kutyafajtákat a családok figyelmébe. Elsősorban az erdélyi kopó és a magyar agár megőrzésére kell vigyázni.
MTI Hírfelhasználó