Száz éve vette fel a diplomáciai kapcsolatokat Észtországgal Magyarország
2021. február 25. 13:34

Magyarország és Észtország szerdán ünnepelte a diplomáciai kapcsolatok felvételének centenáriumát - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel.

A közlemény szerint Magyarország 1921. február 24-én ismerte el Észtország függetlenségét a Magyar Királyi Külügyminisztérium Tallinnban tárgyaló diplomatája, Jungerth Mihály levelével. Ezt tekinti hivatalos kapcsolatai nyitányának Magyarország és Észtország - tették hozzá.

Mint írták, ezután szerteágazó kapcsolatrendszer épült ki a két ország között, melynek különleges töltést ad a közös finnugor gyökereken alapuló nyelvrokonság.

Magyarország és Észtország az utóbbi két évtizedben szövetségesi viszonyt ápol az Európai Unióban és a NATO-ban.

A közös tagságok révén további együttműködési területek nyíltak meg a két ország között. Jó példa erre, hogy a Magyar Honvédség vadászrepülőgépei már két alkalommal, először 2015-ben, majd 2019-ben részt vettek a balti országok - köztük Észtország - légterének védelmében a NATO-n belül; Magyarország legközelebb 2022-ben fog újra szolgálatot teljesíteni a misszióban - jelezték.

A KKM szerint a kétoldalú politikai kapcsolatok minőségét mutatják az előző évek magas szintű látogatásai. Ezek közé sorolták többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kövér László házelnök tavalyi észtországi útját, továbbá Urmas Reinsalu észt külügyminiszter 2019. novemberi budapesti látogatását.

"Bízunk benne, hogy a következő száz év (...) politikai, gazdasági és kulturális relációban is töretlen fejlődést hoz a két ország viszonyában, s ennek érdekében sikerül megőrizni, illetve felkelteni a fiatal generációk érdeklődését és szimpátiáját egymás országai iránt" - áll a minisztérium közleményében.

MTI
Címkék:
  • Köszönet a hősöknek: elismerés az egészségügyben dolgozóknak
    Az, hogy mikor kaphatjuk vissza a normális életünket, nemcsak az oltóanyagok mennyiségén, hanem az oltási hajlandóságon is múlik. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél többen regisztráljanak a vakcinára – közölte a Magyar Nemzetnek adott interjúban Bedros J. Róbert, a fővárosi Szent Imre-kórház főigazgatója.
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
MTI Hírfelhasználó