Koronavírus - Spanyolországban tovább mérséklődik a járvány terjedése
2021. február 25. 23:44

Spanyolországban tovább mérséklődik a koronavírus-járvány terjedése, százezer emberből átlagosan 206-an fertőzöttek, egy hete számuk még 321 volt - közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója madridi sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Tájékoztatása szerint az ország 17 tartományából tízben az országos átlagnál kedvezőbb a járványügyi helyzet.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt 24 órában több mint háromezer fertőzöttet diagnosztizáltak, a regisztrált napi esetszám meghaladja a kilencezret.

A járványügyi vezető elmondta: folyamatosan csökken a kórházak leterheltsége, de a Covid-betegek aránya az egészségügyi intézményekben még mindig enyhén meghaladja a második járványhullám csúcsát.   

A kórházakban mintegy 13 ezer embert kezelnek koronavírus-fertőzés miatt, ami a kapacitások 10 százalékát teszi ki. Intenzív terápiára háromezren szorulnak, ellátásuk 30 százalékos igénybevételt jelent.

Fernando Simón kitért arra, hogy csökken a halálozások száma is, az elmúlt egy hétben 875-en hunytak el. A járvány kezdete óta 68813-an vesztették életüket.

A szakember szerint továbbra is szükséges az óvatosság az egyéni viselkedésben, valamint az intézmények döntéseiben a korlátozások feloldásáról. Ezt indokolják a még mindig magas esetszámok, illetve az is, hogy tartományonként jelentős eltérések mutatkoznak a fertőzöttségben - tette hozzá.

Több tartomány készül a járványügyi intézkedések kisebb enyhítésére a jövő héttől. Például a Baleár-szigetekhez tartozó Mallorcán újranyitják a vendéglátóhelyek teraszait, de csak délután öt óráig, és 30 százalékos létszám mellett újra működhetnek az edzőtermek. A találkozókat ismét hat személyig engedélyezik.

A szaktárca közlése szerint Spanyolország eddig 4,5 millió adag vakcinát kapott. 3,43 millió ember kapta meg eddig az első, és 1,23 millióan a második dózist.

A madridi tartományban csütörtökön kezdték el oltani tömegesen a rendőröket, tűzoltókat, polgári védelemben dolgozókat az AstraZeneca-vakcinával, amelyet Spanyolországban jelenleg csak 55 év alattiak kaphatnak meg.

Ideiglenes oltóközponttá vált az Atletico Madrid futballcsapat standionja is, ahol a nap folyamán több mint ezren kapták meg a vakcina első dózisát.

Az andalúziai Sevillában a tanárok tömeges oltása vette kezdetét a brit-svéd vakcinával, az egyetem sportcsarnokában több mint 1200 embert oltottak be.

MTI
Címkék:
  • Köszönet a hősöknek: elismerés az egészségügyben dolgozóknak
    Az, hogy mikor kaphatjuk vissza a normális életünket, nemcsak az oltóanyagok mennyiségén, hanem az oltási hajlandóságon is múlik. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél többen regisztráljanak a vakcinára – közölte a Magyar Nemzetnek adott interjúban Bedros J. Róbert, a fővárosi Szent Imre-kórház főigazgatója.
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
MTI Hírfelhasználó