Hiába sír Karácsony, mint a zálogos tehén – dugig van a főváros kasszája
2021. február 26. 12:33

Összesen 122 milliárdos tartaléka volt Budapestnek 2020. december 31-én. Ez meglehetősen furcsává teszi Karácsony Gergely és helyettese állítását, miszerint novemberre fizetésképtelenné válhat a főváros.

A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzatnak tavaly decemberben még majd' szétfeszítette a tárcáját a komoly pénzmennyiség, a Magyar Államkincstár adatsora azt mutatja, hogy a múlt esztendő utolsó napján 10,4 milliárd forintot tartott a kincstárnál. Ezen felül a kereskedelmi bankoknál további 36,7 milliárd forintja volt a helyhatóságnak, állampapírban pedig újabb 74,8 milliárd forint.

Alsó tagozatos matematikai ismeretekkel rendelkezve Karácsony könnyedén kiszámolhatta volna, hogy felesleges telesírni a baloldali sajtót, 122 milliárd felett dönthetett akkortájt.

A főváros év végi likvid eszközállománya az összes fővárosi kerület összes likvid eszközeinek 58 százaléka volt, míg a valamennyi vizsgált önkormányzat likvid eszközeinek a 15 százalékával rendelkezett.

A kincstár adataiból egyébként kiderül, hogy nagyvárosainkat és a budapesti kerületeket is figyelembe véve a múlt év végén a fővárosnak volt a legtöbb pénze. Debrecen volt a második 74 milliárddal, Székesfehérvár 35 milliárddal a harmadik. Más nagyvárosok tíz-húsz milliárd forint körüli összeggel rendelkeztek.

Később sem lett nyoma a fizetésképtelenségnek, a 2021. február 22-i állapot szerint ezen a napon még mindig a főváros rendelkezett a legtöbb állampapír-állománnyal, pontosan 43.381.070.000 forinttal, valamint a 2021. évi helyi adófizetés előtt nem sokkal még mindig jelentős likvid eszköz felett diszponál.

magyarhirlap.hu
Címkék:
  • Köszönet a hősöknek: elismerés az egészségügyben dolgozóknak
    Az, hogy mikor kaphatjuk vissza a normális életünket, nemcsak az oltóanyagok mennyiségén, hanem az oltási hajlandóságon is múlik. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél többen regisztráljanak a vakcinára – közölte a Magyar Nemzetnek adott interjúban Bedros J. Róbert, a fővárosi Szent Imre-kórház főigazgatója.
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
MTI Hírfelhasználó