Kásler: a kormány támogatja a háziorvosok praxisközösségekbe tömörülését
2021. február 26. 13:14

A kormány támogatja, hogy a háziorvosok praxisközösségekbe tömörüljenek, ezért az alapellátás minőségi működésére idén 100 milliárd forinttal több forrást biztosít - mondta az emberi erőforrások minisztere pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós azt mondta, a "történelmi nagyságú" bértámogatás mértéke az orvosok szolgálati idejétől és a háziorvosok által vállalt praxisközösségi formától függ. A praxisközösségek területi alapon, járásonként, Budapesten pedig kerületenként szerveződnek, és háziorvosi, házi gyermekorvosi, valamint fogorvosi praxisokból, illetve vegyes praxisokból állnak.
   
Kiemelte, a szakdolgozók fizetésemelése független a praxis vagy praxisközösség formájától, csak a gyakorlati idő számít, ugyanúgy és olyan mértékben, mint az állami intézményekben. Az alapellátásban dolgozó egészségügyi szakdolgozók bértámogatására - a praxisközösségi formától függetlenül - csaknem 18 milliárd forintot fordítanak.

Jelezte, minden érintett orvosnak hetente legalább 20 óra rendelési időt kell biztosítania betegeinek, továbbá a praxisközösségek tagjai vállalják egymás helyettesítését, és biztosítják, hogy a betegek magasabb szintű alapellátást kapjanak.
   
Kásler Miklós hozzátette: az alapellátásban dolgozó orvosok számára lehetőség nyílik arra is, hogy minél szorosabb együttműködési formákat alakítsanak ki, és ebben az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) lesz segítségükre, amely koordinálja, ellenőrzi és minden szükséges információval támogatja őket.
   
Hozzátette: a kormány célja, hogy a lakosság minden lehetséges esetben az alapellátásban, a háziorvosnál kapja meg ellátását, és a hatékonyabb gyógyulás érdekében támogatják a praxisközösségek kialakítását.
   
Az egészségügyi szolgáltatónak február 28-ig kell nyilatkoznia arról a praxiskezelő OKFŐ-nek, hogy belép-e, és ha igen, milyen szintű praxisközösségbe lép be.
 

MTI
Címkék:
  • Köszönet a hősöknek: elismerés az egészségügyben dolgozóknak
    Az, hogy mikor kaphatjuk vissza a normális életünket, nemcsak az oltóanyagok mennyiségén, hanem az oltási hajlandóságon is múlik. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél többen regisztráljanak a vakcinára – közölte a Magyar Nemzetnek adott interjúban Bedros J. Róbert, a fővárosi Szent Imre-kórház főigazgatója.
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
MTI Hírfelhasználó