Magyar falu program soha nem látott segítséget nyújt a kistelepüléseknek
2021. február 26. 18:37

A Magyar falu programmal a kormány soha nem látott mértékben támogatja a kistelepülések felemelkedését, javítva ezzel népességmegtartó erejüket és versenyképességüket - jelentette ki a program idei lehetőségeit ismertető pénteki tájékoztatóján a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Heves megyei Ivádon.

Fájl:HUN Ivád COA.jpg

Ivád ősi címere

Gyopáros Alpár azt mondta: a baloldali kormányok idején "önsorsrontó politizálás" zajlott a magyarországi falvak szempontjából. Emiatt sokat veszítettek versenyképességükből a városokkal szemben - tette hozzá.
   
Ezzel ellentétben a jelenlegi kabinet a vidék számára eddig példa nélküli lehetőségeket biztosító fejlesztéseket hajt végre, melyek zászlóshajója a Magyar falu program - fogalmazott, hangsúlyozva: amíg a Fidesz és a KDNP alkot többséget az Országgyűlésben, és Orbán Viktor a miniszterelnök, addig ez a program folytatódik, és a falvaknak lesz partnere.
   
Közölte: pénteken Ecséden, Tarnaszentmiklóson, Ivádon és Mátraballán tekintik meg a már elkészült és a folyamatban lévő beruházásokat. Ennek kapcsán rámutatott: a Magyar falu program évről évre növekvő forrásokat tesz elérhetővé, ami az említett négy kistelepülés fejlődésén is lemérhető.
   
A programnak a beruházások megvalósítása mellett fontos eleme a falusi csok, a mellékút-hálózatok fejlesztése, továbbá újdonságként a kisboltok megmentését célzó pályázati lehetőség is.
   
Horváth László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a tájékoztatón arról beszélt: annyi lehetőséghez Ivád az elmúlt évtizedekben összesen sem jutott, mint az utóbbi két esztendőben, amikor öt pályázatával csaknem 84 millió forintot nyert el. Ennek köszönhetően látványos fejlődésnek indult a 348 lelkes falu, ahol közösségi terek és intézmények sora, temető, orvosi rendelő és a helyi civil egyesület ingatlana újult, illetve újul meg a közeljövőben.
   
Ivád megtartóerejének megőrzéséhez nélkülözhetetlen volt ez a támogatás, és kellett a Magyar falu program, melynek az ilyen kistelepülések az igazi nyertesei - fogalmazott.
 

MTI
Címkék:
  • Legkorábban hazánk térhet vissza a normális élethez
    Legkorábban Magyarország térhet vissza Európában a normális élethez, de ez nem jelenti azt, hogy a járvány megszűnt volna - jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.
  • György István: bárki napokon belül megkaphatja az oltást
    Már bárki napokon belül megkaphatja a védőoltást életkortól és foglalkozástól függetlenül - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
  • Erős az akarat Európa elpusztítására
    Egy olyan időszakhoz érkeztünk, ahol a nemzetközi baloldal a valódi európai értékek helyett a realitást messze nélkülöző neoliberális eszmékkel próbál új szavazóréteget kinevelni magának.
MTI Hírfelhasználó