Ezer térfigyelő kamerára van szükség Marosvásárhelyen
2021. február 26. 23:57

Kétszáz térfigyelő kamerát szerelnek fel nyárig Marosvásárhelyen, elsősorban az útkereszteződéseknél, de játszóterekre, parkokba és a város szélére is, ahol törvénytelen szemétkupacok sokasodnak – többek között erről beszélt Soós Zoltán polgármester pénteki sajtótájékoztatóján.

 Ezer térfigyelő kamerára van szükség Marosvásárhelyen, idén kétszázat szerelnének fel

Megfigyelés alatt tartanák a zsúfolt útkereszteződéseket • Kép: Haáz Vince

Marosvásárhelyen – főként a városszéli erdős részeken – rendszeresen illegális szemétlerakók alakulnak ki, illetve az is gyakori, hogy sokan a háztartási szemét közé vegyítve próbálnak megszabadulni például építkezési hulladéktól.

Ilyenre elég sokszor volt példa az elmúlt időszakban, büntetett is a helyi rendőrség. Hangsúly a megelőzésen Soós Zoltán polgármester szerint az illegális szeméttelepeket nem elég felszámolni, meg kell akadályozni, hogy újra kialakuljanak, és ebben nyújtanak majd segítséget a magas teljesítményű térfigyelő kamerák. A Maros megyei és a marosvásárhelyi helyi rendőrséggel egyeztetve kiderült, legalább ezer kamerára van szükség, és ebből idén nyárig szeretnének kétszázat felszerelni.

A térfigyelő kamerákat a forgalmas útkereszteződésekbe, a játszóterek és szabadidőközpontok környékére, valamint a város szélére szerelnék. Ezekkel elsősorban az a célja a városvezetésnek, hogy rábírja a lakosságot a fegyelmezett közlekedésre és viselkedésre, így előzve meg a bajt. Közösen a civilizált városért A Székelyhon kérdésére válaszolva Soós Zoltán elmondta, jelenleg is vannak városszerte térfigyelő kamerák, de régiek és olyan gyenge minőségű a felvételek felbontása, hogy nem tudják azonosítani a szabálysértőket vagy a bűncselekmények elkövetőit.

„Mindenkinek meg kell értenie, hogy akkor lehet szép, gondozott és biztonságos a város, ha mindenki szívén viseli a tisztaságot, a törvények betartását” – magyarázta a polgármester. A cél elérésére nem a büntetés lenne az első eszköz, hanem a tájékoztatás és nevelés. 

szekelyhon.ro
Címkék:
  • Köszönet a hősöknek: elismerés az egészségügyben dolgozóknak
    Az, hogy mikor kaphatjuk vissza a normális életünket, nemcsak az oltóanyagok mennyiségén, hanem az oltási hajlandóságon is múlik. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél többen regisztráljanak a vakcinára – közölte a Magyar Nemzetnek adott interjúban Bedros J. Róbert, a fővárosi Szent Imre-kórház főigazgatója.
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
MTI Hírfelhasználó