Szlovén Orvosi Kamara: Fel kell gyorsítania az EU-nak az oltóanyag-beszerzést
2021. február 28. 22:48

– Az Európai Uniónak fel kell gyorsítania a koronavírusoltóanyag-beszerzési eljárásokat – mondta Bojana Beović, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakbizottságának a volt vezetője, a Szlovén Orvosi Kamara új elnöke vasárnap.

– Azok az országok, amelyek nem tagjai a blokknak, megelőznek minket, ez pedig nem jó – hangsúlyozta a szakember, aki gyorsított jóváhagyási eljárást sürgetett, ideértve az orosz és a kínai vakcina engedélyezését is.

– Ami engem zavar, az az EU válasza. Túl lassúnak tartom – fogalmazott.

A mintegy kétmilliós Szlovéniában eddig az emberek 5,8 százalékát oltották be a koronavírus ellen. Az első dózist 121 289-en, közülük a másodikat is 51 239-en kapták meg.

Az országban vasárnapra 451-gyel 190 081-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában hét beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak a száma 3830-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 529-en vannak kórházban, 93-an intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 356 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta a számuk elérte a 242 973-at. Egy nap alatt 15 beteg halt bele a fertőzés okozta Covid–19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5526-ra emelkedett. Kórházban 762 beteget ápolnak, közülük 67-en vannak lélegeztetőgépen.

Annak ellenére, hogy az egymást követő kilenc napon nőtt a fertőzöttek száma az országban az ezt megelőző időszakhoz képest, a zágrábi kormány újabb enyhítésekről döntött.

Hétfőtől kinyithatnak az éttermek és a kávézók teraszai, és a zárt téri edzéseket is engedélyezik.


 
MTI
Címkék: