Újra a helyén áll a barbár módon ledöntött Petőfi-szobor
2021. február 28. 22:55

„Soli Deo gloria! Kezd­jé­tek újra, kér­lek, ne le­gyen ha­mis­ság! Kezd­jé­tek újra, az én igaz­sá­gom még min­dig áll! (Jób 6,29)” – ezekkel a sorokkal jelentette be Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke, hogy újra felállították a barbár módon ledöntött Petőfi-szobrot Haraszton, a költő egyetlenegy horvátországi szobrát.

A helyreállított szobor Fotó: Szenn Péter

Korábban lapunk is hírül adta, hogy február 14-én, vasárnapra virradóra ismeretlenek ledöntötték talapzatáról a horvátországi magyarság első köztéri Petőfi-szobrát. Noha az elkövetők nem vitték magukkal a bronzból készült alkotást, a helyi magyar közösség mégsem magyarellenes atrocitásra, hanem fémtolvajok tevékenységére gyanakszik.

A néhány száz fős szlavóniai településen 2014-ben állították fel Petőfi Sándor mellszobrát, Hunyadi László küküllődombói szobrászművész alkotását, amelynek talapzatán magyar és horvát nyelvű felirat hirdeti: „költő és hazafi”. Azóta a falu magyarjai évről évre itt ünneplik meg március 15-ét.

A szobor nem jöhetett volna létre a helyi reformátusok nélkül. Ledöntéséről korábban Szenn Péter adott hírt, akkor ilyen állapotban volt a „morcos Petőfinek” hívott szobor.

Még nem lehet tudni, hogy mi volt a rongálás célja Fotó: Szenn Péter

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • Szlávik: bár jók az oltási adatok, a védekezést nem lehet elengedni
    Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést "el kell engednünk"; a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz - figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.
  • Bayer Zsolt: Tusk a Katynban
    Donald Tusk remek fizetéséért bárkit bármivel megrágalmaz, minden birodalmi gazemberséghez lelkesen asszisztál, és hazudik.
  • Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron
    A Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, pártjuk egyelőre élvezi a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget.
MTI Hírfelhasználó