Törökország és Irán bekérette egymás nagyköveteit
2021. február 28. 22:59

Törökország és Irán kölcsönösen bekérette egymás nagykövetét vasárnap a Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) kapcsolatos vitatott kijelentések ügyében.

Az üzengetés azt követően kezdődött a két ország között, hogy a török légierő nemrégiben csapásokat mért a PKK iraki állásaira, a szárazföldi egységek pedig korábban elrabolt török állampolgárok holttesteit találták meg egy barlangban.

Irán iraki nagykövete egy szombati interjúban elfogadhatatlannak nevezte, hogy Törökország vagy bármely más ország katonailag beavatkozzon Irakban, és katonái kivonására szólította fel a szomszédos országot. Bagdadi török kollégája azonnal reagált a Twitteren rámutatva, hogy az iráni nagykövet „az utolsó személy, aki kioktathatja Törökországot az iraki határok tiszteletben tartásáról”.

A diplomácia feszültség legújabb fejleményeként az ankarai külügyminisztérium bekérette az országba akkreditált iráni nagykövetet, akinek az Anadolu hírügynökség tájékoztatása szerint elmondták, hogy Törökország számít Iránra a „terrorizmus elleni harcban”, illetve „határozottan visszautasították Irán iraki nagykövetének kijelentéseit”.

Eközben Teheránban bekérették Törökország nagykövetét, így tiltakozva Suleyman Soylu török belügyminiszter nyilatkozata miatt, aki azt mondta nemrég, hogy Irán és Irak menedéket nyújt a PKK mintegy ötezer tagjának.

Bár a Kurdisztáni Munkáspárt főhadiszállása az Irak északkeleti részén fekvő Kandil-hegységben van, a szervezet Délkelet-Törökországban tevékeny, ahol 1984 óta folytat fegyveres felkelést a kurd kisebbség függetlenségéért. A török hadsereg az elmúlt két évben rendszeresen hajtott végre a mostanihoz hasonló műveleteket az iraki határ túloldalán.

A PKK-t Törökországon túl az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tartja. A török biztonsági erők és a PKK közötti több évtizedes konfliktusban emberek tízezrei vesztették életüket.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Szlávik: bár jók az oltási adatok, a védekezést nem lehet elengedni
    Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést "el kell engednünk"; a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz - figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.
  • Bayer Zsolt: Tusk a Katynban
    Donald Tusk remek fizetéséért bárkit bármivel megrágalmaz, minden birodalmi gazemberséghez lelkesen asszisztál, és hazudik.
  • Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron
    A Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, pártjuk egyelőre élvezi a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget.
MTI Hírfelhasználó