Olaszországban a fegyveres erők tábornoka lett az új járványbiztos
2021. március 1. 21:33

A szárazföldi erők logisztikai parancsnokát nevezte ki új járványbiztosnak Mario Draghi kormányfő hétfőn a vírusmutációk terjedése miatti újabb vészhelyzetben, ami miatt Olaszország nagy részét ismét zárlat alá helyezték. Az egészségügyi miniszter "bátorságra" szólította fel az olaszokat.

Francesco Paolo Figliuolo tábornok, a szárazföldi erők logisztikai parancsnoka vette át a rendkívüli egészségügyi helyzet kezelésével megbízott kormánybiztos posztját. Figliuolo tábornok számos nemzetközi békemisszióban vett részt, Afganisztánban és Koszovóban egyaránt.

Elődjét Domenico Arcurit - akit az új koronavírus-járvány első hullámában, tavaly márciusban neveztek ki járványbiztosnak - a kormányfő Mario Draghi leváltotta. Domenico Arcuri a lemondott miniszterelnök, Giuseppe Conte emberének számított, tevékenységét számos bírálat érte a korábbi kormánypártok és ellenzék részéről. Domenico Arcurival szemben több hatósági vizsgálat is indult szájmaszk- és vakcina-beszerzésekkel kapcsolatban. A jobboldali Liga vezetője, Matteo Salvini megünnepelte Domenico Arcuri leváltását.

Ezzel egy időben Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentette, hogy vírusmutációk terjedése miatt a járványgörbe ismét megugrott. "Nem könnyű napok elé nézünk, bátorságra van szükség a megfelelő döntések meghozatalára" - közölte a tárcavezető.

Az adatok szerint az utóbbi egy hétben harminc százalékkal emelkedett a teszteléseken szűrt új betegek aránya a nagy britanniai, brazíliai, dél-afrikai vírusvariánsok terjedésével. Kiemelten nőtt a fertőzöttek száma a 13 és 19 év közötti korosztályban. Hétfőtől a több mint nyolc millió diákból három millió ismét távoktatásban tanul az általános iskolások első osztályától egészen az idén érettségizőkig.

Jelenleg a tartományok közül Molise és Basilicata vörös, vagyis teljesen lezárt övezetnek számít több várossal együtt, amelyek között Brescia, Siena, Perugia szerepel. Tíz térség narancssárga, közepesen veszélyes fokozatba lépett át március elsejétől, ami azt jelenti, hogy tilos elhagyni a városok, települések területét, valamint ismét leállt a vendéglátás, aki tehette, távmunkára állt át, és tilosnak számít a rokonlátogatás is. Nyolc tartományban alacsony járványfokozat van érvényben, az egyedüli Szardínia szigete lett fehér, majdnem teljesen korlátozásmentes zóna.

Az alpesi Alto Adigéban halt meg az első két olaszországi beteg, aki a dél-afrikai vírusmutációt kapta el. Bologna polgármestere bejelentette, hogy a város teljes lezárását szorgalmazta a betegszám hirtelen megugrása miatt, amely szerinte a tavaly tavaszi első hullámot idézi.

Olaszországban a beoltottak száma elérte a 4,3 milliót, és 1,4 millióan részesültek második dózisban is, számuk azonban hetek óta alig emelkedik a vakcinahiány miatt.

MTI
Címkék:
  • Szlávik: bár jók az oltási adatok, a védekezést nem lehet elengedni
    Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést "el kell engednünk"; a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz - figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.
  • Bayer Zsolt: Tusk a Katynban
    Donald Tusk remek fizetéséért bárkit bármivel megrágalmaz, minden birodalmi gazemberséghez lelkesen asszisztál, és hazudik.
  • Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron
    A Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, pártjuk egyelőre élvezi a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget.
MTI Hírfelhasználó