Félmillióan ingáznak naponta a MÁV járatain Budapest környékén
2021. március 1. 23:28

A MÁV napi 523 ezer utazásának döntő többségét, 89 százalékát elővárosi ingázók teszik ki, ám még így is kevesen választják a közösségi közlekedést az agglomerációból bejárók közül.

A MÁV Facebook-oldalán osztotta meg, hogy 523 ezer utazás történik naponta a több mint százéves hálózaton. Ez a helyiérdekű vasút (HÉV) utasaiból, valamint az elővárosi és távolsági MÁV-utasokból tevődik össze. A beszámoló szerint a napi 523 ezer utazó közel fele, 245 ezer ember a HÉV-en, míg 219 ezren az elővárosi MÁV-járatokon, 60 ezren pedig a MÁV távolsági járatain közlekednek.

A fővárost 11 vasúti- és négy HÉV-vonal hagyja el, amik fontos településeket érintenek az agglomerációban.

A MÁV ezeknek a fejlesztésére indította el a Budapesti agglomerációs vasúti stratégiát, mert hiába teszik ki a napi 523 ezer utazás 89 százalékát az elővárosi ingázók, így is kevesen használják az agglomerációból a közösségi közlekedést.

A starétigát ismertető weboldal szerint ugyanis a budapesti agglomeráció népessége 1960 és 2017 között 60 százalékkal nőtt, és az innen ingázó emberek közül tízből csak hárman utaznak közösségi közlekedéssel (míg a budapestiek közül tízből hatan utaznak tömegközlekedéssel).

Forrás: Budapestvasút2040.hu

Az ingázók 29 százaléka, naponta 249 ezer ember választja a vasutat és a HÉV-et, 16 százaléka, azaz 198 ezer ember választja az autóbuszt, de túlnyomó többségük, 63 százalékuk, azaz 755 ezer ember ingázik autóval mindennap.

„Az ingázók naponta átlag 37 percet töltenek dugóban, ez évente 300 milliárd forint társadalmi kárnak felel meg. A térség közlekedése évente 4 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki, a központi régióban élők a levegőszennyezés miatt átlagosan másfél évvel rövidebb ideig élnek” – tették közzé az oldalon.

Az agglomerációs vasúti stratégia célja, hogy javuljanak a statisztikák, és az agglomeráció és a főváros között többen vegyék igénybe a közösségi közlekedést az autós közlekedés helyett.

hirado.hu
Címkék:
  • Köszönet a hősöknek: elismerés az egészségügyben dolgozóknak
    Az, hogy mikor kaphatjuk vissza a normális életünket, nemcsak az oltóanyagok mennyiségén, hanem az oltási hajlandóságon is múlik. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél többen regisztráljanak a vakcinára – közölte a Magyar Nemzetnek adott interjúban Bedros J. Róbert, a fővárosi Szent Imre-kórház főigazgatója.
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
MTI Hírfelhasználó