Koronavírus: elegük van a németeknek a vesztegzárból
2021. március 2. 00:10

Vorsicht, das Ordnungsamt sieht (fast) alles

Foto: imago images/Gottfried Czepluch

A YouGov közvélemény-kutató intézet és a dpa német hírügynökség friss közös felmérése szerint mára alaposan megcsappant a németek türelme a szigorú intézkedések iránt. A koronavírus-járvány miatt tavaly december közepén elrendelt komoly korlátozó intézkedések kezdete óta rendszeresen végzett felmérésekben a válaszadók többsége még a vesztegzár mellett foglalt állást. Eleinte országos átlagban 73 százalék támogatta a szigorításokat, amelyek elrendelték az üzletek, az iskolák, az éttermek és szállodák bezárását, valamint megtiltották azt, hogy kulturális és sporteseményeken nézőközönség is megjelenjen.

Január elején még mindig 63 százalékos többség helyeselte az intézkedések fenntartását vagy szigorítását. Február 10-re ez az arány 35 százalékra olvadt.

Ekkor a szövetségi és a tartományi kormányok a vesztegzár meghosszabbítása mellett döntöttek. Az iskolák viszont részben kinyithattak, őket követték a fodrászatok, ám a szigorú intézkedések zöme megmaradt.

A lakosság fő követelése azonban ma már nem az iskolák teljes körű kinyitása, hanem az, hogy ismét korlátozások nélkül mehessenek bevásárolni – a friss felmérés szerint jelenleg ez a válaszadók 49 százalékának a leghőbb óhaja. Ezt követi az a kívánság (43 százalék), hogy szűnjön meg a találkozások létszámkorlátozása. Az éttermek kinyitása pedig 42 százaléknak fontos. A kívánságlistán csak ezek után következik az iskolanyitás. A kényelmi szolgáltatások (kozmetikus, masszázsszalon) újraindítását 18 százalék szorgalmazza rendkívüli módon, de 16 százaléknak a fitneszstúdiók látogatása is hiányzik már. A fontossági sorrend végén a kulturális események látogatása (12 százalék), a korlátozás nélküli utazások, a szállodák újranyitása (kilenc százalék) és a sportrendezvényeken való részvétel (öt százalék) áll.

A lezárásokkal szembeni szkepticizmus immár független a parlamenti pártoktól. A legnagyobb mértékben az ellenzéki Alternatíva Németországért (AfD) támogatói (72 százalék) vetnének véget a vesztegzárnak, őket követi a szabad demokrata FDP (67 százalék), a Baloldal (58 százalék), a CDU/CSU kereszténydemokrata–keresztényszocialista pártszövetség (57 százalék), a szociáldemokrata SPD (54 százalék), a sort a Zöldek hívei zárják 49 százalékkal. A szövetségi kormány válságkezelésével is egyre jobban elégedetlenek a német választópolgárok. A megkérdezettek 48 százaléka értékelte nagyon pozitívan a kormány munkáját, míg február elején ez az arány még ötven százalék volt. Tavaly októberben 57, áprilisban pedig – a első járványhullám kiteljesedésekor – 67 százalékos elégedettséget mértek.

Ma a válaszadók 22 százalékának kifejezetten elege van a kormány válságkezelési tevékenységéből, 25 százalék pedig „inkább elégedetlen”.


 
MNO - Die Welt
Címkék:
  • Köszönet a hősöknek: elismerés az egészségügyben dolgozóknak
    Az, hogy mikor kaphatjuk vissza a normális életünket, nemcsak az oltóanyagok mennyiségén, hanem az oltási hajlandóságon is múlik. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél többen regisztráljanak a vakcinára – közölte a Magyar Nemzetnek adott interjúban Bedros J. Róbert, a fővárosi Szent Imre-kórház főigazgatója.
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
MTI Hírfelhasználó