Cézanne rajzaiból és akvarelljeiből nyílik kiállítás a New Yorkban
2021. március 2. 12:11

Paul Cézanne (1839-1906) rajzaiból és akvarelljeiből nyílik kiállítás nyáron a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA).

Paul Cézanne | MoMA

moma.org

A francia impresszionista festő 200 ritkán látott munkáját a Cézanne Drawing című tárlaton láthatja a New York-i közönség június 5. és szeptember 25. között a múzeumban.
   
A MoMA honlapja szerint a kiállítás a mester kevésbé ismert rajzait és akvarelljeit mutatja be. Mint írják, Cézanne-ra festőként emlékezünk, de modern látásmódját tükröző legeredetibb munkáit papírra készítette el, ceruzával vagy vízfestékkel.
   
Cézanne nap mint nap rajzolt, külön papírívek vagy vázlatfüzetei őrzik ezeket a munkáit.

Paul Cézanne | MoMA


Gyakran rajzolt olyan modelleket, amelyek kéznél voltak, beleértve a konyhaasztalán található tárgyakat, valamint az otthonát díszítő órákat és lámpákat; de feleségét és fiát is lerajzolta. Kirándulásait is megörökítette, és saját képzeletével egészítette ki. A papíron dolgozta ki azokat a jellegzetes motívumokat, amelyek festészetében is megjelentek, az élő csendéletekben, tájképekben.

Paul Cézanne | MoMA

moma.org

"A rajzolás főleg annak konfigurációja, amit látunk" - írta a művész, és hitt abban, hogy a rendszeres rajzolás révén tanulta meg "jól látni" a dolgokat.  

MTI
Címkék:
  • Javuló járványügyi adatok: az oltások hatása közrejátszik
    A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
  • Nemzetközi hadgyakorlat hazánkban
    Sándor Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője kedden Budapesten, a Magyar Honvédség hadikikötőjében tartott sajtótájékoztatón elmondta: a "Black Swan – Fekete Hattyú – 2021" gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó regionális különleges műveleti parancsnokság elérje a "kezdeti műveleti képességet".
  • Az esti kijárási tilalom nem szűnik meg
    A teraszok és kerthelyiségek nyitásával az esti kijárási tilalom nem szűnik meg - hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó