A török államfő felvázolta országa új emberi jogi akciótervét
2021. március 2. 16:17

Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden Ankarában felvázolta országa új emberi jogi akciótervét, amely a legfontosabb célok között említi a véleménynyilvánításhoz, a gyülekezéshez és a vallás gyakorlásához fűződő szabadságjogok megóvását és fejlesztését.

Erdoğan announces Turkey's Human Rights Action Plan | Daily Sabah

Az államfő - dailysabah.com

Erdogan az államfői palotakomplexum kongresszusi központjában tartott beszédében hangsúlyozta, hogy ennek a három területnek a "megerősítése" érdekében tették a legtöbb erőfeszítést.

   
A török elnök felszólalásában leszögezte, hogy "a törvény előtt mindenki egyenlő anyanyelvére, vallására, etnikumára, bőrszínére, nemére, politikai állásfoglalására, filozófiai meggyőződésére, felekezeti hovatartozására tekintet nélkül". "Senkit nem lehet megfosztani szabadságjogaitól bíráló kijelentései miatt akkor, ha tiszteletben tartja a másik fél jogait" - hangoztatta.
   
Az elkövetkező két évre kitűzött célok között szerepel továbbá az igazságszolgáltatás függetlenségének, valamint az egyén tisztességes bírósági eljáráshoz való jogának megerősítése, az eljárások felgyorsítása, illetve a sajtóban és az interneten elkövetett bűncselekmények felülvizsgálata a szabad véleménynyilvánítás fejlesztése céljából.
   
A felvázolt emberi jogi akcióterv összesen 393 intézkedést tartalmaz.

A török államfő, aki kritikusai szerint az alapvető jogokat korlátozva egyre inkább tekintélyelvi alapon vezeti országát, a jövő héten a gazdaságra vonatkozó reformprogramot ismerteti a nyilvánossággal.
 

MTI
Címkék:
  • Köszönet a hősöknek: elismerés az egészségügyben dolgozóknak
    Az, hogy mikor kaphatjuk vissza a normális életünket, nemcsak az oltóanyagok mennyiségén, hanem az oltási hajlandóságon is múlik. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél többen regisztráljanak a vakcinára – közölte a Magyar Nemzetnek adott interjúban Bedros J. Róbert, a fővárosi Szent Imre-kórház főigazgatója.
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
MTI Hírfelhasználó