Jóváhagyták William Burns CIA-igazgatói jelölését
2021. március 2. 23:54

Egyhangú szavazással jóváhagyta kedden az amerikai törvényhozás felsőházának hírszerzési bizottsága William Burns jelölését a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatói posztjára - jelentette be Mark Warner szenátor, a bizottság demokrata elnöke.

William Burns helped to steer the 2015 Iran nuclear deal, from which Donald Trump later withdrew

Burns - ft.com/reuters

Warner közleménye szerint az elsöprő kétpárti szavazás arról tanúskodik, hogy megkérdőjelezhetetlen Burns alkalmassága a feladatra, nagy tapasztalata van a nemzetbiztonsági kérdések kezelésében és példás a közszolgálat iránti elkötelezettsége.
   
A múlt hónapban Burns azt mondta szenátusi meghallgatásán, hogy a Kínával folytatott versenyt az amerikai nemzetbiztonság kulcskérdésének tekinti. Arról is beszélt, hogy ha amerikai egyetemi vezető lenne, akkor javasolná a Konfuciusz Intézetek - azaz a Peking által finanszírozott egyetemi, kínai kulturális központok - bezárását, amelyeket a kongresszus több tagja is propagandaeszköznek tart.

Senator Mark Warner: Meeting the Challenge of China | United States  Institute of Peace

Warner - usip.org   

A leendő CIA-igazgató szerint az Egyesült Államok előtt álló egyéb kihívások közé tartozik az Oroszország, Észak-Korea és Irán jelentette fenyegetés. Burns korábban arról is beszélt, hogy az éghajlatváltozás, a globális egészségügyi problémák és a számítógépes fenyegetések komoly kockázatot jelentenek.
   
William Burns jelenleg a Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békért nevű szervezet elnöke, korábban harminchárom évet töltött el az Egyesült Államok külügyi szolgálatában. Barack Obama demokrata párti korábbi elnök kormányában külügyminiszter-helyettesként is dolgozott, ezt megelőzően pedig az Egyesült Államok oroszországi és jordániai nagykövete is volt.
   
"Bill Burns több évtizedes gyakorlattal rendelkező nemzetbiztonsági szakértő, aki jól átlátja azokat a globális fenyegetéseket és kihívásokat, amelyekkel országunknak szembe kell néznie" - mondta egy januári videóüzenetében Joe Biden. Az amerikai elnök akkor úgy fogalmazott: "az amerikai nép nyugodtan alhat majd, ha William Burns lesz a CIA igazgatója".

Fájl:Seal of the Central Intelligence Agency.svg – Wikipédia
   

Ha megerősítik pozíciójában, a hatvannégy éves William Burns Gina Haspelt, a CIA első női igazgatóját váltja majd a Központi Hírszerző Ügynökség élén.
 

MTI
Címkék:
  • Köszönet a hősöknek: elismerés az egészségügyben dolgozóknak
    Az, hogy mikor kaphatjuk vissza a normális életünket, nemcsak az oltóanyagok mennyiségén, hanem az oltási hajlandóságon is múlik. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél többen regisztráljanak a vakcinára – közölte a Magyar Nemzetnek adott interjúban Bedros J. Róbert, a fővárosi Szent Imre-kórház főigazgatója.
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
MTI Hírfelhasználó