RMDSZ-es prefektusokat nevezett ki a román kormány
2021. március 3. 11:20

A román kormány szerdai ülésén kinevezte Arad, Kolozs, Szatmár és Szilágy megyének a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által jelölt prefektusát - közölte az RMDSZ.

Arad megyében Tóth Csaba jogász, menedzser, Kolozs megyében Tasnádi István Szilárd jogász, Szatmár megyében Altfatter Tamás-Ferenc jogász, alprefektus, Szilágy megyében Dari Tamás tanár, főtanfelügyelő-helyettes foglalhatja el a tisztséget.

A közlemény szerint a tisztségekre az RMDSZ megyei szervezetei nevesítették jelöltjeiket. A következő napokban újabb magyar prefektus és alprefektusok kinevezése várható.

A koalíciós egyezség nyomán az RMDSZ öt erdélyi megyében állíthat prefektust, és tizenegy megyébe alprefektust. A tisztségeket kormányrendelettel politikai tisztségekké alakították.

Az RMDSZ jelöltjei közül a Kovászna megyébe nevesített Ráduly István uzoni polgármester prefektusi kinevezése várat még magára.

Korábban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Kolozs megyei helyi vezetői bírálták élesen pártjuk országos vezetését amiatt, hogy az RMDSZ-nek engedték át a Kolozs megyei prefektusi tisztséget. Alin Tise, a Kolozs megyei önkormányzat elnöke a PNL-ből való kilépéssel fenyegetőzött, ha a párt vezetésének nem sikerül megváltoztatni a döntést.

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere azzal érvelt a liberális prefektus igénye mellett, hogy a magyaroknak sem jó, ha az RMDSZ-es prefektus kinevezése magyarellenes érzelmeket gerjeszt a megyében.

Az RMDSZ korábban azt közölte: olyan megyékben törekedett a prefektusi tisztség megszerzésére, amelyekben nem sikerült fontos választott tisztségeket megszereznie.

Úgy vélte: a hatalommegosztás szempontjából sem egészséges, hogy egy megyében minden vezető tisztség ugyanazé a párté legyen, másrészt pedig csak így tudja segíteni azoknak a megyéknek a magyar közösségét, amelyekben a szövetségnek nincsenek erős önkormányzati pozíciói.

MTI
Címkék:
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
MTI Hírfelhasználó