Zágráb megvizsgálja az orosz vakcina engedélyezésének kérdését
2021. március 3. 12:44

Horvátország megvizsgálja annak lehetőségét, hogy még mielőtt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyná a Szputnyik V vakcinát, hogyan kaphatna az orosz oltóanyag behozatali engedélyt - jelentette ki Vili Beros egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján.

Előzőleg Andrej Nyesztyerenko zágrábi orosz nagykövet kedden este Twitter-oldalán közölte: telefonon beszélt a miniszterrel, aki megerősítette Horvátország vásárlási szándékát.

Beros kiemelte: az orosz nagykövettel folytatott telefonbeszélgetés az orosz vakcina beszerzéséről nem jelent eltávolodást az Európai Bizottság (EB) közös vakcinabeszerzési terveitől, hanem egyfajta kiegészítő módszer kereséséről van szó az EB rendeleteivel és a horvát törvényekkel összhangban.

A tárcavezető február közepén, a válságstáb egyik sajtótájékoztatóján már jelezte, hogy Horvátország tárgyal Moszkvával az orosz Szputnyik V oltóanyag beszerzéséről.

Akkor azt mondta: az volna a legoptimálisabb, ha az EMA engedélyezné a vakcinát, de az eltarthat egy ideig. Ezért a horvát gyógyszerügynökség (Halmed) feladata utánajárni, hogy lehetséges-e más módon beszerezni az orosz oltóanyagot - húzta alá.

Egy nappal később Andrej Plenkovic kormányfő a sajtónak már úgy nyilatkozott: amennyiben egy adott vakcina úgy kerül az európai piacra, hogy azt jóváhagyta az EMA, akkor annak minőségéért az oltóanyaggyártó vállalja a felelősséget, amennyiben nem így történik, akkor az az állam, amely engedélyezte.

"Semmiképpen sem szeretnénk abba a helyzetbe kerülni, hogy a piacunkra olyasvalami kerüljön, ami nem ellenőrzött és megbízhatatlan" - mondta.

A Jutarnji List című napilap szerdán nem hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta, a horvát külügyminisztérium már bekérte az orosz vakcina dokumentációját ellenőrzésre, hogy a Halmed ez alapján engedélyezhesse behozatalát.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 747 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 244 205-öt. Egy nap alatt hét beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5555-re emelkedett. Kórházban 758 beteget ápolnak, közülük 68-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában az elmúlt 24 órában 1209-cel 192 265-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 11 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3874-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 516-an vannak kórházban, 82-ten intenzív osztályon.

A szlovén kormány szerdai ülésén felülvizsgálja a járványügyi intézkedéseket, és dönt enyhítésükről vagy meghosszabbításukról. Korábbi bejelentések szerint várhatóan minden középiskolás évfolyam visszatérhet az iskolapadokba a jövő héttől.

MTI
Címkék:
  • Köszönet a hősöknek: elismerés az egészségügyben dolgozóknak
    Az, hogy mikor kaphatjuk vissza a normális életünket, nemcsak az oltóanyagok mennyiségén, hanem az oltási hajlandóságon is múlik. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél többen regisztráljanak a vakcinára – közölte a Magyar Nemzetnek adott interjúban Bedros J. Róbert, a fővárosi Szent Imre-kórház főigazgatója.
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
MTI Hírfelhasználó