Az államfő megfontolásra visszaküldött egy törvényt
2021. március 3. 17:59

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek Áder János köztársasági elnök az Egységes Szanálási Rendszerhez kapcsoló megállapodás módosításának kihirdetéséről szóló törvényt szerdán. A visszaküldést formai ok indokolja.

A parlament február 22-én 166 igen szavazattal és 21 tartózkodás mellett fogadta el a jogszabályt.

Áder János azt kifogásolta, hogy sem a törvényjavaslat benyújtott szövegéből, sem annak indoklásából nem állapítható meg, hogy a törvény részét képező melléklet - azaz a megállapodás szövege - milyen szövegváltozat, mert hiányzik róla a dátum.

A köztársasági elnök indoklásában kifejtette: az Alkotmánybíróság következetes gyakorlata szerint a jogbiztonság elve megköveteli az egyes normák egyértelműségét, míg a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló törvény szerint a kihirdető jogszabálynak tartalmaznia kell a szerződés hiteles magyar nyelvű szövegét.

A hiányosságok miatt nem állapítható meg egyértelműen, hogy a törvény 1. mellékletében foglalt megállapodás valóban a hiteles magyar nyelvű szöveg-e - közölte Áder János.

A kormány által beterjesztett törvény a Bankunióhoz kapcsolódó Egységes Szanálási Rendszerrel, valamint az Egységes Szanálási Alappal kapcsolatos, a módosítás kialakítja a hitel megítélésének rendszerét.

Az államfő Kövér László házelnöknek írt levele a jogszabály visszaküldéséről a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján érhető el.

MTI
Címkék:
  • Szlávik: bár jók az oltási adatok, a védekezést nem lehet elengedni
    Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést "el kell engednünk"; a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz - figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.
  • Bayer Zsolt: Tusk a Katynban
    Donald Tusk remek fizetéséért bárkit bármivel megrágalmaz, minden birodalmi gazemberséghez lelkesen asszisztál, és hazudik.
  • Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron
    A Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, pártjuk egyelőre élvezi a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget.
MTI Hírfelhasználó