Etikai vizsgálat indulhat a Gyurcsány-párti oltásellenes háziorvos ellen
2021. március 3. 21:05

Etikai vizsgálat indulhat Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakpolitikusa ellen. A háziorvosként is dolgozó politikus az elmúlt hetekben többször nyilatkozott arról, hogy szerinte nem megbízhatók a kormány által vásárolt keleti vakcinák. Azzal sem ért egyet, hogy bármelyik vakcina jobb lenne, mint a betegség. Több kollégája szerint egy ilyen kijelentés elfogadhatatlan egy orvostól – hangzott el az M1 Híradójában.

Nem ért egyet azzal, hogy a betegségnél bármelyik vakcina jobb lenne – erről beszélt néhány nappal ezelőtt Gyurcsány Ferenc pártjának egészségpolitikusa az ATV Egyenes beszéd című műsorában.A felháborító kijelentésre a hirado.hu hívta fel először a figyelmet, az ominózus párbeszéd így hangzott:

Műsorvezető: ...a kormányzat azt mondja, hogy bármilyen vakcina jobb, mint a betegség. És ezzel tényleg nem, nehéz vitatkozni...
Komáromi Zoltán (közbevág): Én vitatkozok...
Műsorvezető: ...Covidba idáig a világon meghalt két és fél millió ember...
Komáromi Zoltán (közbevág): Én ezzel vitatkozok!
Műsorvezető: ...oltásba még senki.
Komáromi Zoltán: Világos. Én vitatkozom ezzel...

Komáromi Zoltán azt mondta, bár az OGYI honlapján a vakcinákhoz megtalálható a magyar nyelvű alkalmazási előírás, ő úgy érzi nem tudja megfelelően tájékoztatni pácienseit a kínai oltóanyagról, mert a vakcinák dobozában kínai nyelvű tájékoztató található.

A DK-s háziorvos ezután maga is elismerte:elbizonytalanítj a a betegeit a kínai oltóanyaggal kapcsolatban, ennek eredménye pedig a praxisában beoltottak számán is látszik.

Komáromi Zoltán kijelentései óriási felháborodást keltettek. Csókay András idegsebész nyílt levélben kérte a Magyar Orvosi Kamara elhatárolódását a politizáló háziorvosoktól. A főorvos később a Hír TV-ben is beszélt arról, hogy az ügyben etikai vizsgálat megindítására van szükség.

Az eljárás pedig valószínűleg meg is indul – erről már a Magyar Orvosi Kamara elnöke beszélt a Pesti TV műsorában. Kincses Gyula azt mondta ilyen esetben kötelességük elindítani az etikai vizsgálatot.

Kincses Gyula, aki egyébként korábban szintén Gyurcsány Ferenc mellett politizált, ráadásul kiállt a kínai vakcina mellett is. Úgy fogalmazott: az a jó vakcina, amit beadtak, szerinte nincs különbség az engedélyezett oltóanyagok között.

Míg a szakemberek döntő többsége így látja, és az oltás fontosságát hangsúlyozza, addig az ellenzéki pártok hónapok óta igyekeznek megrendíteni az emberek bizalmát egyes vakcinákban. Gyurcsány Ferenc szövetségese, Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője éppen szerdán tartott online fogadóórát Falus Ferenc volt országos tiszti főorvossal, egykori ellenzéki főpolgármester-jelölttel.

A beszélgetésből kiderült Szabó Tímea egyebek mellett azt tartja aggályosnak, hogy az orosz és a kínai vakcináknak jelenleg nincs európai engedélye.

Falus Ferenc pedig úgy fogalmazott, a magyar hatóságok hibáztak akkor, amikor orosz és kínai vakcinát beengedték.

A Párbeszédes politikus és a baloldal – lejárt orvosi engedéllyel rendelkező – járványügyi szakértője arról is beszélgettek, hogy szerintük miért nem jó az oltási terv, és miért gondolják azt, hogy nyugati vakcinákkal kellene oltani.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó