A spanyol király nővéreit az Egyesült Arab Emírségekben oltották be
2021. március 3. 23:26

A spanyol király nővéreit az Egyesült Arab Emírségekben oltották be koronavírus ellen, amikor február elején Abu-Dzabiban meglátogatták apjukat, I. János Károlyt - adta hírül az El Confidencial című spanyol hírportál szerdán.

Az értesülést az infánsnők közleményben erősítették meg azzal, hogy ottlétük során felajánlották számukra a vakcinát, amelyet elfogadtak apjuk további rendszeres meglátogatása érdekében.

I. János Károly volt király tavaly augusztusban titokban hagyta el Spanyolországot és utazott az Egyesült Arab Emírségekbe, miután az ügyészség vizsgálatot indított ellene korrupció gyanújával.

Az 57 éves Elenának és az 55 éves Cristinának Spanyolországban még várnia kellett volna a vakcinára, mivel az oltási menetrend szerint jelenleg az idősotthonok lakóit és dolgozóit, az egészségügyi dolgozókat, a 80 év felettieket, valamint az 55 év alatti rendőröket, tűzoltókat, tanárokat oltják.

A királyi ház az üggyel kapcsolatban azt közölte: VI. Fülöp nem felelős nővérei cselekedeteiért - akik 2014 óta hivatalosan nem a tagjai a királyi családnak -, és az uralkodó, a királyné, valamint lányaik akkor kapnak oltást, ha rájuk kerül a sor az oltási menetrendben.

"Ebben az országban példamutatásra van szükségünk" - fogalmazott az infánsnők külföldi beoltását firtató kérdésre Carolina Darias egészségügyi miniszter, példaértékűnek nevezve az uralkodó magatartását, aki "a spanyolok túlnyomó többségéhez" hasonlóan kivárja a sorát.

A történteket a kormány több minisztere is nyilvánosan bírálta.

Az egészségügyi tárcavezető sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a brit, a brazil és a dél-afrikai vírusvariánsok terjedése miatt Spanyolország beutazási korlátozást vezet be a jövő héttől tíz országgal szemben. Ezek: Botswana, Comore-szigetek, Zambia, Ghána, Kenya, Mozambik, Zimbabwe, Tanzánia, Peru és Kolumbia.

Beszámolt arról is, hogy az idősotthonokban élők 85 százalékát, több mint 330 ezer embert már beoltották mindkét dózissal a koronavírus elleni vakcinákból.

Spanyolország eddig 5,5 millió adag oltóanyagot kapott, több mint négy millióan az első, 1,28 millióan a második adagot is megkapták - részletezte.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint továbbra is mérséklődik a járvány terjedése Spanyolországban, az elmúlt 24 órában mintegy háromezer új fertőzöttet diagnosztizáltak, a regisztrált napi esetszám hatezerrel nőtt.    

Az elmúlt egy hétben 722-en vesztették életüket, amellyel átlépte a 70 ezret a járvány kezdete óta elhunytak száma. Közülük 30 ezren az idősotthonokban haltak meg.

MTI
Címkék: