Franciaországban az előrejelzettnél lassabban terjed a járvány
2021. március 4. 23:10

Franciaországban az előrejelzettnél lassabban terjed a koronavírus-járvány, ezért a múlt héten "szoros megfigyelés" alá került megyék közül csak az északi Pas-de-Calais-ra terjed ki a hétvégi karantén a következő három hétvégén - jelentette be csütörtök este Jean Castex miniszterelnök heti sajtótájékoztatóján, aki ugyanakkor az ország negyedét kitevő fertőzőbb területeken élőket arra kérte, hogy lehetőleg ne hagyják el a megyéjüket.

Miután a járvány hetek óta lassan terjed az országban, a fertőzőbb variánsok aránya az új megbetegedésekben pedig megyénként nagyon változó, a kormány továbbra is helyi szintű intézkedésekkel kívánja elkerülni az ország teljes lezárását, azt remélve, hogy az oltási kampány felgyorsításával április közepétől az élet fokozatosan visszatérhet a normál kerékvágásba.

"A vírus továbbra is terjed, de kisebb ütemben, mint tarthattunk tőle. Egyelőre nem kell a járvány robbanásszerű megugrásától tartanunk" - fogalmazott a miniszterelnök.

Elmondta, hogy az idősebbek körében az oltásnak köszönhetően már elkezdődött a járvány visszahúzódása: a 80 év felettiek körében 17 százalékkal kevesebb a fertőzött, mint két héttel ezelőtt, miközben a brit variáns országos szinten már az új megbetegedéseknek több mint hatvan százalékáért felelős.

A napi új esetszám továbbra is 20-25 ezer között mozog, a kórházban ápoltak száma a héten 25 ezer alá csökkent.

A jelenleg kórházban ápolt 24 891 fertőzött közül 3633-an vannak intenzív osztályon. A járvány kezdete óta az elhunytak száma meghaladta a 87 ezret.

A kormány csütörtökön három újabb megyét helyezett "szoros megfigyelés" alá, így már a százból 23 olyan megye ismert, ahol a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma meghaladta a 250-et. Ezek közül azonban csak az északi Pas-de-Calais-ban rendelt el hétvégére olyan lakhelyelhagyási tilalmat a következő három hétvégére, amilyen már az északi Dunkerque városában és a francia Riviéra 62 tengerparti településén érvényben van.

A nagyobb városokban, Párizsban, Lyonban, Marseille-ben nem lesznek egyelőre újabb szigorítások, de a miniszterelnök arra kérte mind a 23 érintett megyében élőket, hogy ne hagyják el a megye területét. A 23 megyében a 10 ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű bevásárlóközpontok péntektől nem nyithatnak ki. Január óta egyébként már az egész országban bezártak a 20 ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű bevásárlóközpontok.

Jean Castex megerősítette, hogy a krónikus betegségben szenvedő 50 és 74 év közöttiek recept nélkül beoltathatják magukat bármelyik gyógyszertárban az AstraZeneca-vakcinával. Azoknak az 50 és 74 év közöttieknek a beoltása, akik nem szenvednek krónikus betegségben, április közepén kezdődik.

A tervek szerint április közepéig 10 millióan, május közepéig pedig 20 millióan megkapják az oltás legalább első dózisát.

"Nyárig elegendő oltóanyag lesz ahhoz, hogy 30 millióan felvegyék az oltást, azaz a 18 éven felüli lakosság kétharmada" - hangsúlyozta a kormányfő, jelezve, hogy eddig 3,2 millióan kapták meg az első dózis, míg 1,7 millióan már mindkét adagot felvették.

A miniszterelnök "ünnepélyesen" arra kérte az idősotthonok dolgozóit, hogy "nagyon gyorsan" oltassák be magukat annak érdekében, hogy ezekben az intézményekben újraindulhasson a "nyugodt társadalmi élet".

Olivier Véran egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy az idősotthonok dolgozóinak csak negyven, a kórházak és egyéb egészségügyi intézmények dolgozóinak pedig alig harminc százaléka kérte az oltást.

"Egyértelmű, hogy ez nem elegendő" - mondta a tárcavezető, aki jelezte, hogy pénteken minden egészségügyi dolgozó kap egy levelet, amelyben az oltás felvételére ösztönzi őket a kormány.

MTI
Címkék:
  • Köszönet a hősöknek: elismerés az egészségügyben dolgozóknak
    Az, hogy mikor kaphatjuk vissza a normális életünket, nemcsak az oltóanyagok mennyiségén, hanem az oltási hajlandóságon is múlik. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél többen regisztráljanak a vakcinára – közölte a Magyar Nemzetnek adott interjúban Bedros J. Róbert, a fővárosi Szent Imre-kórház főigazgatója.
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
MTI Hírfelhasználó