Huszonkét éves afgán terrorista késelt Svédországban
2021. március 4. 23:51

Sajtóértesülések szerint egy 22 éves afgán férfi a szerdai dél-svédországi késelés elkövetője – számolt be az M1 Híradója. A svéd rendőrség házkutatást tartott szerda éjjel a feltételezett elkövető lakásában. A támadást először gyilkossági kísérletként kezelték, a későbbiekben azonban terrorcselekménnyé minősítették. A Vetlanda nevű településen elkövetett terrortámadásban heten sérültek meg, négyük állapota súlyos.

A támadót a rendőrség a combján meglőtte, őrizetbe vette és kórházba szállította. Nincs kihallgatható állapotban.

Sajtóértesülések szerint a 22 éves, afgán férfit lábon lőtték, és hatósági őrizet alatt kórházba szállították, ezért a rendőrség nem tudta azonnal kikérdezni.

A svéd média információ szerint az ámokfutó alig beszél svédül, mivel csak 2018-ban érkezett az országba.

Ennek ellenére nem ismeretlen a rendőrség számára, mivel  korábban kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt ítéltek el.

A rendőrség csütörtökön közölte: továbbra is fennáll a lehetősége annak, hogy az ámokfutás terrorista indíttatású volt. Az elkövető kilétét nem közölték, csak annyit, hogy ismerték korábbról kisebb bűncselekmények miatt.

Egyelőre nincs jele annak, hogy a támadáshoz bárki másnak köze volna – tették hozzá.

A Dagens Nyheter című napilap értesülései szerint az átkutatott vetlandai lakás a támadóé. A rendőrök este beszéltek a szomszédokkal, és bizonyítékokat vittek el a lakásból.

„Több szemtanút meghallgatott a rendőrség öt bűnügyi színtéren vizsgálódnak, nagyon sokan jelezték a rendőröknek, hogy meglepetéssel értesültek erről a terrortámadásról. Nem egy ember a megye által indított krízisvonalra kapcsolódott telefon- és internetszolgáltatók segítségével" közölte az M1 helyszíni tudósítója.

A legtöbben megdöbbentek a 13 ezres kisvárosban. Nem gondolták volna, hogy a járvány közepette még egy terrortámadással is szembe kell nézni Svédországban – mondta a tudósító.

Az önkormányzatnál válságcsoportot állítottak fel, amely a történtek feldogozását segíti.

A svéd rendőrség egyelőre több rendbeli emberölési kísérletként kezeli az ügyet, azonban a vizsgálatba bekapcsolódott az ország biztonsági szolgálata is. Felmerült ugyanis, hogy terrortámadásról van szó, mivel az áldozatok között eddig nem találtak kapcsolatot.

hirado.hu
Címkék:
  • Köszönet a hősöknek: elismerés az egészségügyben dolgozóknak
    Az, hogy mikor kaphatjuk vissza a normális életünket, nemcsak az oltóanyagok mennyiségén, hanem az oltási hajlandóságon is múlik. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél többen regisztráljanak a vakcinára – közölte a Magyar Nemzetnek adott interjúban Bedros J. Róbert, a fővárosi Szent Imre-kórház főigazgatója.
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
MTI Hírfelhasználó