Katolikus Püspöki Konferencia: továbbra sem zárják be a templomokat
2021. március 5. 10:59

A katolikus templomokat továbbra sem zárják be, nyilvános istentiszteleteket is lehet tartani, de a megyés püspökök felmentést adnak a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól - tájékoztatta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) pénteken az MTI-t.

A gyöngyösi Nagytemplom - gyongyos-matra.hu

A közlemény szerint - az Egyházi Törvénykönyv értelmében - az egyes megyés püspökök ettől eltérő rendelkezéseket is hozhatnak.

Szeged jelképe - értékelések erről: Votive Church, Szeged, Magyarország -  Tripadvisor

A szegedi dóm - tripadvisor.co.uk 

"A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat továbbra is nyitva tartjuk" - hangsúlyozták.
   
Mint írták, nyilvános istentiszteletek csak a hatósági kijárási és egyéb korlátozásokkal összhangban végezhetők, figyelembe véve a járványügyi előírásokat, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására.
   
Az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint a megyés püspök, ha úgy ítéli meg, felmentést adhat a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól. Ezt a felmentést a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megyés püspökei megadják.
   
A húsvéti szertartásokról a testület később dönt - tették hozzá.
 

MTI
Címkék: