Orosz és amerikai vezetők egyeztettek a hadászati stabilitásról
2021. március 5. 17:46

A hadászati stabilitás kérdéseiben való együttműködésről tárgyalt egymással telefonon Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára és Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

Patrushev, Sullivan Discuss Russian-US Security Cooperation, Extension of New START

Patrusev - urdupoint.com

Patrusev és Sullivan csütörtöki, az amerikai fél kezdeményezésére létrejött kapcsolatfelvételről pénteken számolt be honlapján az orosz biztonsági tanács. A két biztonságpolitikai illetékes második alkalommal tárgyalt egymással Joe Biden amerikai elnök januári hivatalba lépése óta.

How Jake Sullivan, Biden's Future NSC Chief, Wants to Reshape U.S. Foreign  Policy

Sullivan - foreignpolicy.com   

Január végén a felek a hadászati nukleáris támadófegyverek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés hatályának meghosszabbítását és a biztonsági együttműködés egyéb kérdéseit vitatta meg. Az előző amerikai kormányzat nemzetbiztonsági tanácsadójával, Robert O'Briennel 2020 októberében Genfben tárgyalt Patrusev.
   
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva kilátásba helyezte, hogy Oroszország hamarosan nyilvánosságra hozza a válaszintézkedéseivel sújtott amerikaiak listáját. Ezzel azokra a legújabb szankciókra fog válaszolni, amelyeket az Egyesült Államok a Navalnij-ügy miatt vezetett be ellene.
   
Zaharova emlékeztetett rá, hogy Moszkva korábban szándékosan nem tárta a nyilvánosság elé ezeket az ügyeket, de mivel az amerikai fél nagydobra verte a saját intézkedéseit, az orosz vezetés hamarosan hasonlóképpen fogja "megörvendeztetni" Washingtont.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó