Koronavírus - KTK: két hét szigorításról döntött a kormány
2021. március 5. 17:55

Két hét szigorításról döntött a kormány abban a reményben, hogy húsvétkor újra lehessen indítani az életet - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) pénteken az MTI-vel. A Magyar Közlönyben pénteken délután meg is jelent a védelmi intézkedések szigorításáról kormányrendelet.

KTK: Brüsszel nem szállít elég gyorsan vakcinát

A KTK közleményében kifejtette: "a minden eddiginél nehezebb", március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépő újabb védelmi intézkedések a következők: az üzleteket be kell zárni. Kivételt jelentenek ez alól az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.
   
Emellett minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi-, szociális-, pénzügyi-, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat. A nőnapra tekintettel március 8-án, hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk.
   
Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad. Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.
   
Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad.
   
A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
   
A másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani.
   
A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.
 
A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, de a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.
   
A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.
   
Szigorítják továbbá a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.
   
A bértámogatást és az adókedvezményeket pedig kiterjesztik azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.
   
Mindemellett felhívták a figyelmet, hogy zajlik az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció, amelyhez március 15-ig várják a véleményeket. Cél, hogy húsvét környékén fokozatosan és felelősen lehessen megkezdeni a korlátozások feloldását, ehhez az emberek véleményét is kikérve.
   
Hangsúlyozták, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyult az eddigieknél. "Bár a célegyenesben vagyunk", és a beoltottak száma már csaknem 900 ezer, "a vírus utolsó rohama itt van" - szögezték le.
   
Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország - emelte ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

MTI
Címkék:
  • Szlávik: bár jók az oltási adatok, a védekezést nem lehet elengedni
    Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést "el kell engednünk"; a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz - figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.
  • Bayer Zsolt: Tusk a Katynban
    Donald Tusk remek fizetéséért bárkit bármivel megrágalmaz, minden birodalmi gazemberséghez lelkesen asszisztál, és hazudik.
  • Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron
    A Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, pártjuk egyelőre élvezi a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget.
MTI Hírfelhasználó