Az EU az európai vakcinaellátást kívánja gyorsítani
2021. március 5. 18:29

Az Európai Bizottság azért támogatta az olasz kormány döntését az AstraZeneca gyógyszervállalat koronavírus elleni vakcinája exportjának elutasításáról, mert értékelése szerint az oltóanyagokra szükség van az uniós ellátás felgyorsításához - közölte Erik Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője pénteken.

European Commission calls for protection of journalists

Eric Mamer – aa.com.tr

Olaszország csütörtökön tagadta meg az AstraZeneca gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájának Ausztráliába történő kivitelét, és az Európai Bizottság támogatta a döntést. A brit-svéd gyógyszervállalat az olasz kormánytól kért engedélyt, hogy mintegy 250 ezer adag oltóanyagot exportálhasson Ausztráliába a Róma melletti üzeméből.
   
Eric Mamer a brüsszeli testület pénteki sajtótájékoztatóján megerősítette: az Európai Bizottság arra hivatkozva támogatta az olasz kormány döntését, hogy a gyógyszercég nem teljesítette az uniós szerződésekben rögzített, az Európai Unió országaiba irányuló szállítási kötelezettségeit. Tájékoztatása szerint az export megtagadásával az Európában maradó oltóanyagok a gyógyszergyár tulajdonában maradnak. Annak felhasználását ugyanakkor az Európai Unió nem követi nyomon. Arról a gyógyszercég tud felvilágosítást adni, hogy az oltóanyagok mely országba kerülhetnek, azonban európai felhasználásuk érdekében az Európai Bizottság megbeszélést kezdeményez a vállalattal - tette hozzá.
   
Miriam Garcia Ferrer, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a sajtóértekezleten arról tájékoztatott, hogy a koronavírus elleni oltóanyag-kereskedelem nyomon követésére szolgáló, január végén létrehozott uniós exportfelügyeleti mechanizmus keretében az Európai Unió március elsejéig 174 vakcinakiviteli kérelmet hagyott jóvá harminc ország számára.

Miriam Garcia Ferrer - FB

A kedvezményezett országok között Argentína, Ausztrália, Bahrein, Kanada, Kína, Kolumbia, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ekvádor, Hongkong, Japán, Kuvait, Makaó, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Omán, Panama, Peru, a Fülöp-szigetek, Katar, Dél-Korea, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Dél-Afrika, az Egyesült Arab Emirátusok, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Uruguay szerepel.
   
Mindez azt bizonyítja, hogy az Európai Unió jelentős számban kiadott vakcinaexport engedélye révén fontos szereplő a járvány elleni globális küzdelemben - tette hozzá.
   
Az exportengedélyekért az az EU-tagállam felelős, amelyben a kivitelre szánt vakcinákat előállították. A tagállamnak a döntés meghozatala előtt ki kell kérnie az uniós bizottság véleményét.
   
Az Európai Bizottság ez idáig három gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinájának adott ideiglenes uniós forgalomba hozatali engedélyt. A Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég, illetve a Moderna amerikai biotechnológiai vállalatokkal ellentétben az AstraZeneca ez idáig nem szállította le maradéktalanul az unióval kötött szerződés szerinti oltóanyagmennyiséget az EU tagállamaiba. Információk szerint a gyógyszergyár február végén arról értesítette az Európai Uniót, hogy az idei esztendő második negyedévében kevesebb mint a felét szállítja le a megállapodásukban foglalt, 180 millió koronavírus elleni oltóanyagnak.

MTI
Címkék:
  • Szlávik: bár jók az oltási adatok, a védekezést nem lehet elengedni
    Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést "el kell engednünk"; a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz - figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.
  • Bayer Zsolt: Tusk a Katynban
    Donald Tusk remek fizetéséért bárkit bármivel megrágalmaz, minden birodalmi gazemberséghez lelkesen asszisztál, és hazudik.
  • Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron
    A Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, pártjuk egyelőre élvezi a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget.
MTI Hírfelhasználó