Szabad horgászvíz lett a Maros gyergyószéki szakasza
2021. március 5. 22:31

Jogerős döntés ad igazat gyergyószentmiklósi horgászegyesületnek, a bíróság érvénytelenítette a Sovata 2008 horgászegyletnek a Maros felső folyására vonatkozó felügyeleti jogát. A gyergyói egyesület arra számít, hogy visszakapja a jogosultságát és 2017 után újra gyergyószéki folyószakasz gazdája lesz.

Szabad horgászvíz lett a Maros gyergyószéki szakasza

A Maros érintett folyószakaszait kedvelik a gyergyói horgászok. Képünk illusztráció • Barabás Ákos

Lezárult a három éve tartó per, amelyet a Gyergyószentmiklósi Vadász és Sporthorgász Egyesület (GYVSHE) indított az Országos Halászati és Halgazdálkodási Ügynökség (ANPA) ellen, és ennek következményeként a Maros két felső szakaszát addig adminisztráló Sovata 2008 egyesület erre vonatkozó szerződését semmissé nyilvánították. A gyergyói egyesület azért indított pert az országos hatóság ellen, mert álláspontjuk szerint 2017-ben az ANPA illetékes bizottsága nem jogszerűen ítélte oda a Maros két szakaszának ügkezelési jogát Sovata 2008 egyesületnek.

Korábban a borzonti hídtól a maroshévízi megyehatárig tartó folyószakaszon elkülönített Maros I. és Maros II. néven nyilvántartott horgászvizeket részben a gyergyószentmiklósi, részben a maroshévízi egyesület felügyelte, és az erre kiírt pályázatra jelentkezett is, de az ANPA a Sovata 2008 pályázatát ítélte nyertesnek. A döntést a Marosvásárhelyi Ítélőtáblán támadta meg a GYVSHE, arra hivatkozva, hogy meglátásuk szerint a nyertes egyesület pályázati dokumentációja nem volt jogszerű. A pert a gyergyóiak első fokon megnyerték, és ezt február 25-én a bukaresti Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék jogerős ítélete is megerősítette. Így a Sovata 2008 február 25-től elveszítette a folyószakaszok adminisztrálásának jogosultságát, azaz nem adhat ki horgászengedélyeket az említett szakaszokra – közölte Birtalan István, a GYVSHE vezetője.

A gyergyóiak szeretnék visszakapni a Marost

A Maroson most az Országos Halászati és Halgazdálkodási Ügynökség a gazda, rájuk szállt vissza az adminisztrálási jog, ez azonban csak átmeneti helyzet. A Gyergyószentmiklósi Vadász és Sporthorgász Egyesület kérést nyújtott be, hogy ők kapják meg a jogosultságot, annak következményeként, ők voltak a 2017-es versenytárgyaláson a nyertes mögött második helyen végző egyesület.

Birtalan István arra számít, hogy a tavaszi horgászati tilalom kezdetéig ez meg is történik, azután pedig a gyergyószentmiklósi társulat ad ki engedélyeket a Maros I. és Maros II. szakaszra. Amint ez megvalósul, szeretnének nagyobb szigorúsággal rendet tartani a vízpartokon, betartatva a tilalmi rendeleteket, vagy épp a kifogható halak méretére vonatkozó előírásokat is. Sovata 2008: az eddigi engedélyek érvényesek Az egyik gyergyószentmiklósi televízió képújságában hirdetés jelent meg a napokban, amelyben a Sovata 2008 egyesület azt közli a horgászokkal, hogy a Maros borzonti hídjától a megyehatárig csakis az AVS Sovata 2008 által kibocsátott engedélyekkel lehetséges horgászni, és ezek érvényessége 2021 végéig tart.

A hirdetés szerint aki nem rendelkezik engedéllyel az az ANPA weboldalán szerezheti ezt be. Ezzel kapcsolatban Benedek Oszkár, a Sovata 2008 helyi megbízottja kérdésünkre úgy nyilatkozott, hogy a bírósági döntés értelmében jelenleg a Maros I. és Maros II. „szabad víznek” minősül, és ezekre az ANPA adhat horgászengedélyt, amely a szabad vizekre érvényes. Az említett folyószakaszokra az ANPA újra ki kell majd írja a licitet, amelynek nyertese kapja majd meg az ügykezelési jogot. Hogy erre mikor kerül sor, azt egyelőre még nem lehet tudni – mondta Benedek Oszkár.

Gergely Imre 

szekelyhon.ro
Címkék:
  • Köszönet a hősöknek: elismerés az egészségügyben dolgozóknak
    Az, hogy mikor kaphatjuk vissza a normális életünket, nemcsak az oltóanyagok mennyiségén, hanem az oltási hajlandóságon is múlik. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél többen regisztráljanak a vakcinára – közölte a Magyar Nemzetnek adott interjúban Bedros J. Róbert, a fővárosi Szent Imre-kórház főigazgatója.
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
MTI Hírfelhasználó