A felföldi kormánykoalícióban nézeteltérések vannak a járványkezelésről
2021. március 5. 22:45

A Felvidéken egyre több kérdésben merülnek fel nézeteltérések a kormánykoalíciós partnerek között a koronavírus-járvány kezelését illetően - erről a Századvég külpolitikai elemzője beszélt az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Ausztria megkésett védelmi intézkedéseinek felelőssége kontinentális szintű

Halkó Petra – origo.hu

Halkó Petra elmondta: a Felvidéken is szeretnék mielőbb biztosítani az embereknek a mindennapi élethez való visszatérést. A kormányon belüli viták miatt felmerült az előrehozott választások kiírása is, de tudják, hogy az most sem egészségügyi, sem biztonsági okból nem lenne szerencsés. Ráadásul egy új választás komolyan átalakítaná a kormányalakulatot - jegyezte meg.
   
Kitért arra, hogy a szakértői kormány lehetőségét elvetették Szlovákiában. Az államfővel is egyeztetéseket kezdtek, aki azt közölte: kormányátalakítás esetén a legtámogatottabb kormánypárt vezetőjét kéri fel arra, hogy alakítson új kormányt.
   
A Századvég elemzője viszont úgy értékelt: a jelenlegi kormányfő, Igor Matovic pozíciója stabil, ha a két kisebb koalíciós partner kilépne, nem lenne meg a stabil többség, de így biztosítani lehetne a kormányzást.
   
Halkó Petra kifejtette: a felvidéki kormánykoalícióban már akkor sem volt egyetértés, amikor az ünnepek előtt Igor Matovic kormányfő országos tesztelést akart tartani.

Majd az üzleteket érintő korlátozások kapcsán is viták alakultak ki. A következő komoly nézeteltérés oka az orosz vakcinák beszerzése volt.
   
Utóbbi kapcsán a külpolitikai elemző közölte, hogy egyre több uniós tagállam dönt az orosz vakcina használatáról, mivel az uniós beszerzés lassúsága miatt más megoldásokra van szükség. Emellett a koronavírus terjedésének sebessége a vakcinagyártókat is komoly kihívás elé állítja, ezért több ország is arra törekszik, hogy a vakcinabeszerzésben több lábon álljon.

MTI; Gondola
Címkék:
  • Köszönet a hősöknek: elismerés az egészségügyben dolgozóknak
    Az, hogy mikor kaphatjuk vissza a normális életünket, nemcsak az oltóanyagok mennyiségén, hanem az oltási hajlandóságon is múlik. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél többen regisztráljanak a vakcinára – közölte a Magyar Nemzetnek adott interjúban Bedros J. Róbert, a fővárosi Szent Imre-kórház főigazgatója.
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
MTI Hírfelhasználó