Koronavírus - Összeomlott a belga oltási rendszer
2021. március 7. 21:51

Még európai viszonylatban is rosszul halad az oltásokkal Belgium. Az uniós mezőny második felében vannak. A sajtó szerint technikai problémákkal küzdenek, van, hogy tömegek várakoznak az oltópontokon, de mégis sok vakcina a raktárakban várakozik. A járvány elleni védekezésben sem jeleskedett a belga kormány, úgy tűnik az oltásoknál is ez a helyzet – hangzott el az M1 Híradójában.

Zsúfolásig megtelt várakozókkal Belgium legnagyobb oltópontja, tömegek vártak arra, hogy megkapják a vakcinát. Az épület előtt kígyózó sorban sokan órákat várakoztak anélkül, hogy sikerült volna előrébb jutniuk.

A munkáltatónkon keresztül hívtak be minket, aki kapott egy értesítést, hogy időpont nélkül is jöhetünk.

„Három órája állunk egy helyben, és még egy mosdót sem biztosítottak nekünk” – panaszkodott egy szociális intézmény dolgozója.

Az egészségügyi és szociális dolgozókat nem az oltási nyilvántartás alapján hívták be, csupán e-mailben értesítették őket. Így a helyszínen kellett rögzíteni az adataikat, erre viszont az oltóközpont önkéntesei nem voltak felkészítve.

Nem ez az első kaotikus esemény Belgiumban az oltások körül. A kampány megkezdésének másnapján például üres maradt a brüsszeli óriásközpont, mivel a nyilvántartási rendszer senkinek nem küldött meghívót.

A sorozatos hibák oka az, hogy a nyilvántartási rendszer megalkotásával egy alig négyfős startup-céget bízott meg a kormány informatikai szolgáltatója – számolt be a brüsszeli regionális televízió. A cég háziorvosoknak fejleszt időpontfoglaló programot, ám a rendszert és a fejlesztőket láthatóan nem készítették fel a teljes, kilencmilliós lakosság nyilvántartására.

„Rengeteg volt a hiányzó, vagy pontatlan adat, az elveszett vagy el nem küldött email. Brüsszelben például a tesztfázis után nem törölték az addigi adatokat, így meghívókat küldtek ki olyanoknak, akik már egyszer kaptak, esetleg megkapták már az oltást is” – mondta Baraczka Eszter tudósító.

A belga kormány ráadásul már a rendszer élesítése után, a napokban megváltoztatta az oltási stratégiát. A kaotikus szervezés miatt egyre több vakcina áll a raktárakban, jelenleg 550 ezer dózisról van szó. Ez nem tervezett tartalék: a többlet február közepén még csak 200 ezer adag volt.

Belgiumban az elmúlt két hétben csaknem 20 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma, és többen kerülnek kórházba is, mint korábban.

A kormányzat ennek ellenére óvatos nyitást akar végrehajtani. A jövő héttől a szabadtéren az eddigi négy fő helyett már tízen is együtt lehetnek. Ennél tovább ugyanakkor nem merészkedett a kabinet, amely április 18-ig meghosszabbította az utazási korlátozásokat, és közölte: május előtt aligha nyílnak meg a vendéglátóhelyek.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Köszönet a hősöknek: elismerés az egészségügyben dolgozóknak
    Az, hogy mikor kaphatjuk vissza a normális életünket, nemcsak az oltóanyagok mennyiségén, hanem az oltási hajlandóságon is múlik. Ezért kulcsfontosságú, hogy minél többen regisztráljanak a vakcinára – közölte a Magyar Nemzetnek adott interjúban Bedros J. Róbert, a fővárosi Szent Imre-kórház főigazgatója.
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
MTI Hírfelhasználó