Az EP megfosztotta mentelmi joguktól a katalán szakadár vezetőket
2021. március 9. 11:11

Az Európai Parlament képviselői a keddi plenáris ülésükön megszavazták három katalán szakadár politikai vezető, köztük Carles Puigdemont volt katalán elnök mentelmi jogának megvonását.

A plénum 400 tagja a mentelmi jog megvonása mellet döntött, míg 248-an ellene szavaztak. A döntés a volt katalán egészségügyi, illetve az oktatási minisztert, Toni Comint és Clara Ponsatit is érinti.
   
Az EP határozata elősegítheti kiadatásukat a spanyol hatóságoknak: Puigdemont és társai 2017 óta Belgiumban tartózkodnak, miután hazájukban az alkotmányellenesnek nyilvánított függetlenségi népszavazás miatt büntetőeljárás indult ellenük lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával. A spanyol legfelsőbb bíróság ugyanabban az évben a politikusok kiadatását kezdeményezte, azonban a belga törvényszék tavaly januárban felfüggesztette ellenük folyó eljárást, mivel az Európai Unió Bírósága előzőlegesen úgy döntött, hogy a 2019-es EP-választáson mandátumot szerzett politikusok mentelmi joga a megválasztásuk pillanatától érvényes, felfüggesztését pedig hivatalosan kérelmezni kell a képviselőtestületnél.
   
Az uniós parlament a szavazást megelőzően kiadott közleményében felhívta a figyelmet, hogy a spanyol ügyészség a katalán vezetők EP-mandátumainak megszerzése elött emelt vádat ellenük, továbbá hangsúlyozta, hogy az ilyen eljárások tagállami hatáskörbe tartoznak.
   
A katalán politikusok bejelentették, hogy nem adják fel a harcot, és ügyüket ismét az uniós bíróság elé viszik.

MTI
Címkék:
  • Szlávik: bár jók az oltási adatok, a védekezést nem lehet elengedni
    Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést "el kell engednünk"; a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz - figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.
  • Bayer Zsolt: Tusk a Katynban
    Donald Tusk remek fizetéséért bárkit bármivel megrágalmaz, minden birodalmi gazemberséghez lelkesen asszisztál, és hazudik.
  • Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron
    A Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, pártjuk egyelőre élvezi a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget.
MTI Hírfelhasználó