Esterházy János boldoggá avatásáért imádkoztak Bujákon
2021. március 9. 12:33

A Nógrád megyei Buják község lakói nagy tisztelői Estreházy János felvidéki mártírpolitikusnak. Ez nem véletlen, mivel Esterházy János a családnak abból a galántai ágából származik, amelynek a település évszázadok óta köszönheti fejlődését.

A kötődések sok emlékét őrzik Bujákon, ebből kiemelkedő a helyi Szent Márton-templom, ahol március 7-én Esterházy János halálának évfordulója kapcsán Marti József plébános szentmisét mutatott be Esterházy János boldoggá avatásáért. Ennek a templomnak ugyanis az Esterházy-család volt az építtetője.

Tiszteletére a helyiek felöltötték a méltán híres bujáki népviseletet, amelyben 2017-ben Esterházy János temetésén is részt vettek Alsóbodokon.

A szentmise előtt Molnár Imre történész, Esterházy-kutató rövid előadásában felidézte Isten szolgája Esterházy János 12 évig tartó börtön kálváriájának legfontosabb állomásait. Majd a nagyböjti időhöz alkalmazkodva beszélt János és nővére Lujza tudatos engesztelő és áldozatot vállaló önfelajánlásáról is. Befejezésként felolvasta azt az imát, melyet kutatásai során Esterházy Lujza iratai között talált, és melynek tartalma megegyezik Esterházy János szenvedést és engesztelést vállaló lelkületével is:

Védd meg szegény népeinket a végveszélyben Szűz Anyánk!

Ebben a húsvéti időben Uram, amelyben 1924-ben a börtön életem legnagyobb kegyelmét kaptam, s amelyben 1939-ben oly hálátlan volt irántad népünk – a hálátlanság lázadásáért, most engesztelni szeretnélek, a hálás szeretet mindhalálig való engedelmességével, a Te engedelmességedet utánzó engesztelő engedelmességgel.

Uram, irántad való szeretetből szívesen viselem el az otthon elvesztését: engesztelésképpen megszámlálhatatlan otthon elpusztításáért s könyörgésképpen, hogy a lelkek eljussanak égi otthonukba, s itt a földön feléleszthessük a kioltott otthoni tűzhelyeket.

Uram irántad való szeretetből szívesen viselem el vagyonunk elvesztését: engesztelésképpen a bűnökért, amelyeket anyagi javak kedvéért annyi ember elkövet, s könyörgésképpen, hogy az emberi szívek benned lássák legfőbb javukat, s te megadd mindnyájuknak a mindennapi kenyeret.

Uram, irántad való szeretetből szívesen viselem el az üldözést, amely más nemzetek részéről ér, engesztelésképpen a bűnökért, melyeket a nemzeti érdek nevében annyian elkövetnek, s könyörgésképpen, hogy az emberi szívek a Te törvényedhez igazítsák nemzetük szolgálatát, s így létrejöhessen a Te szíved szerinti béke. Amen.

Marti József plébános a liturgián beszédet is mondott, melyben kiemelte Esterházy János istenkapcsolatának és imaéletének mélységét, rabtársaira való hatását.

A szentmisén Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke is részt vett.

HA/Felvidék.ma/Marti József plébános Facebook-oldala

felvidek.ma
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó