Esterházy János boldoggá avatásáért imádkoztak Bujákon
2021. március 9. 12:33

A Nógrád megyei Buják község lakói nagy tisztelői Estreházy János felvidéki mártírpolitikusnak. Ez nem véletlen, mivel Esterházy János a családnak abból a galántai ágából származik, amelynek a település évszázadok óta köszönheti fejlődését.

A kötődések sok emlékét őrzik Bujákon, ebből kiemelkedő a helyi Szent Márton-templom, ahol március 7-én Esterházy János halálának évfordulója kapcsán Marti József plébános szentmisét mutatott be Esterházy János boldoggá avatásáért. Ennek a templomnak ugyanis az Esterházy-család volt az építtetője.

Tiszteletére a helyiek felöltötték a méltán híres bujáki népviseletet, amelyben 2017-ben Esterházy János temetésén is részt vettek Alsóbodokon.

A szentmise előtt Molnár Imre történész, Esterházy-kutató rövid előadásában felidézte Isten szolgája Esterházy János 12 évig tartó börtön kálváriájának legfontosabb állomásait. Majd a nagyböjti időhöz alkalmazkodva beszélt János és nővére Lujza tudatos engesztelő és áldozatot vállaló önfelajánlásáról is. Befejezésként felolvasta azt az imát, melyet kutatásai során Esterházy Lujza iratai között talált, és melynek tartalma megegyezik Esterházy János szenvedést és engesztelést vállaló lelkületével is:

Védd meg szegény népeinket a végveszélyben Szűz Anyánk!

Ebben a húsvéti időben Uram, amelyben 1924-ben a börtön életem legnagyobb kegyelmét kaptam, s amelyben 1939-ben oly hálátlan volt irántad népünk – a hálátlanság lázadásáért, most engesztelni szeretnélek, a hálás szeretet mindhalálig való engedelmességével, a Te engedelmességedet utánzó engesztelő engedelmességgel.

Uram, irántad való szeretetből szívesen viselem el az otthon elvesztését: engesztelésképpen megszámlálhatatlan otthon elpusztításáért s könyörgésképpen, hogy a lelkek eljussanak égi otthonukba, s itt a földön feléleszthessük a kioltott otthoni tűzhelyeket.

Uram irántad való szeretetből szívesen viselem el vagyonunk elvesztését: engesztelésképpen a bűnökért, amelyeket anyagi javak kedvéért annyi ember elkövet, s könyörgésképpen, hogy az emberi szívek benned lássák legfőbb javukat, s te megadd mindnyájuknak a mindennapi kenyeret.

Uram, irántad való szeretetből szívesen viselem el az üldözést, amely más nemzetek részéről ér, engesztelésképpen a bűnökért, melyeket a nemzeti érdek nevében annyian elkövetnek, s könyörgésképpen, hogy az emberi szívek a Te törvényedhez igazítsák nemzetük szolgálatát, s így létrejöhessen a Te szíved szerinti béke. Amen.

Marti József plébános a liturgián beszédet is mondott, melyben kiemelte Esterházy János istenkapcsolatának és imaéletének mélységét, rabtársaira való hatását.

A szentmisén Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke is részt vett.

HA/Felvidék.ma/Marti József plébános Facebook-oldala

felvidek.ma
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó