11 millió illegális migráns szavazata biztosíthatja Bidenéknek a következő választást
2021. március 21. 17:58

Tizenegy millió illegális bevándorlónak adna állampolgárságot Joe Biden. Ezt még beiktatása után ígérte meg az Egyesült Államok elnöke, aki a Trump által követett biztonságpolitikai hangsúlyt humanitárius szemüvegre cserélte. Intézkedéseinek következményei már érezhetőek, a mexikói kormány például a szervezett bűnözés és a migráció erősödésétől tart, miután februárban a két ország határán 15 éves csúcsot döntött a letartóztatottak száma – hangzott el az M1 Ma Reggel adásában.

A műsorban felidézték Joe Biden legfontosabb migrációval kapcsolatos terveit és intézkedéseit:

  • Az USA-ba korábban érkező 11 millió illegális bevándorló (köztük olyanok, akik ugyan legálisan érkeztek, de időközben lejárt az ott tartózkodáshoz szükséges engedélyük) állampolgárságot és szavazati jogot kapna Joe Bidentől,
  • azokból az országokból is érkezhetnek már menedékkérők az USA-ba, ahonnan Donald Trump megtiltotta korábban,
  • azon is beadhatják ismételten a menedékkérelmet, akiknek az új elnök beiktatása előtt elutasították a kérelmét.

Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője rámutatott, hogy a legtöbb „papírok nélküli”, személy az USA-ban Kaliforniában és Texasban van. Előbbiben az új rendelkezés politikai változást nem hozna, hiszen Kaliforniában évtizedek óta, szinte mindig a Demokrata Párt nyeri a választásokat.

Texasban viszont hagyományosan inkább a Republikánus Párt erősebb, az újonnan állampolgárságot és szavazati jogot kapók, pedig feltehetően a demokratákat erősítenék szavazataikkal.

Hasonló a helyzet Floridában, ahol a harmadik legtöbb „papírok nélküli” bevándorló él. Florida „billegő” államnak számít, tehát a választásokon sosem egyértelmű, hogy melyik politikai oldal győz majd.

A szakértő arra is kitért, hogy Biden törölte Trump azon intézkedését is, mely megtiltotta bizonyos iszlám országokból (pl. Szomália, Irak) a beutazást arra hivatkozva, hogy ezzel is korlátozzák az iszlamisták mozgását.

„Az új szabályok az ő beutazásukat is lehetővé teszi, végső soron évekkel később akár ők is állampolgárságot kaphatnak” – emelte ki Erdélyi Rezső Krisztián.

Az elemző szerint a leginkább égető kérdés most a Közép-Amerikából, például Hondurasból, vagy Guatemalából érkezők tömege.

„Az elmúlt hónapban százezernél is többen próbáltam meg átkelni a mexikói-amerikai határon, ami évtizedek óta tapasztalható csúcs. Mindez a Biden-féle liberális bevándorlási politikának köszönhető” – hangsúlyozta.

A jelenség veszélyeket is rejt, hisze az illegális migráció, az embercsempészés és a szervezett bűnözés kéz a kézben jár.

E mellett magas az egészségügyi kockázat is, hiszen az említett szegény és elmaradott közép-amerikai országos egészségügyi rendszere fejletlen.

hirado.hu - M1
Címkék: