Rendhagyó lesz idén a csíkszeredai ételszentelés
2021. április 2. 11:15

A hívek fegyelmezettségében bízva megszervezik idén Csíkszereda központjában a Kárpát-medence legnagyobb ételszentelését. A járványügyi előírások miatt sok a változás, de a hatóságok nem akadályozzák meg a hagyományos ünnep megélését – tájékoztat közleményében a csíkszeredai polgármesteri hivatal. Jóval nagyobb területen, egymástól távolságot tartva sorakozhatnak fel a hívek az ételszenteléskor.

 Rendhagyó lesz idén a csíkszeredai ételszentelés

Térkép: Csíkszereda Polgármesteri Hivatala

A kezdeményező Szent Kereszt Plébánia és Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának javaslatára az érdekelt hatóságok képviselőivel történt csütörtöki egyeztetésen az a döntés született, hogy húsvét vasárnapján reggel 8 órakor megszervezik a város központjában a hagyományos ételszentelést. A feltételek a következők: bővül a helyszín (lásd a mellékelt térkép): a hívek keresztet formálva sorakozhatnak fel a Kossuth Lajos utcán (a Szent Kereszt Plébániától a Márton Áron utcáig tartó szakaszon), valamint a Temesvári sugárúton (a Gál Sándor tértől a Vár térig terjedő szakaszon); kötelező a maszkviselés és a kétméteres távolság tartása a sorban állók között; a hívek azon az útszakaszon sorakozhatnak fel, amely a lakóhelyükhöz a legközelebb esik; minden családnak egyetlen tagját várják az ételszentelésre; a sorok összehangolásában önkéntesek segítenek, akiknél maszk és kézfertőtlenítő is lesz, szükség esetére.

A szervezők arra kérik az idős személyeket, hogy maradjanak otthon.

Arra is felhívják a hívek figyelmét, hogy az ételszentelést élőben közvetítik a Szent Kereszt Plébánia Facebook-oldalán. A közúti forgalmat az ételszentelés miatt vasárnap 7 óra 30 perc és 9 óra között lezárják a Kossuth Lajos utcán, valamint a Temesvári sugárúton. (Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/rendhagyo-lesz-iden-a-csikszeredai-etelszenteles)

szekelyhon.ro
Címkék:
  • Kövér: Magyarország magyar ország akar maradni
    Kövér László azt mondta: a több mint ezeréves Kárpát-medencei magyar történelemben "egy demokratikusan megválasztott Országgyűlés által 2011-ben megalkotott első írott alkotmányunk szerint mi, magyarok a jövőben is önrendelkező és cselekvőképes államban, önazonosságát megőrző nemzetként és demokratikus jogrendben akarunk élni".
  • Csatanyerés a keresztény önvédelemben
    A kereszténységet ennél bőszültebben már alig lehet támadni! Ne feledjék, a keresztényüldözés a XXI. század legjelentősebb emberi jogi válsága. A világban soha nem látott mértékben tombol a keresztényüldözés! Naponta átlagosan nyolc keresztényt gyilkolnak meg, és mintegy 260 millió hívő van kitéve üldöztetésnek.
  • Éric Zemmour: Magyarországnak igaza van
    Éric Zemmour kifejtette, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokságot is – mint oly sok nagyszabású sportversenyt – foglyul ejtették különféle lobbik és mozgalmak, amelyek felhasználják a népszerű sportokat és sporteseményeket saját kisebbségi ideológiájuk terjesztésére.
MTI Hírfelhasználó