Határozatképtelenség - nem választott köztársasági elnököt a koszovói parlament
2021. április 4. 09:30

Határozatképtelen volt a koszovói parlament szombat este, amikor a tervek szerint meg kellett volna választani az ország új köztársasági elnökét. Az ülés vasárnap délután folytatódik.

Az elnökválasztáshoz a 120 képviselő kétharmadának jelen kell lennie, és le kell adnia voksát, ám szombat este hiába volt jelen 84 képviselő, az első választási körben csak 79-en szavaztak. Később már nem volt jelen az ülés megtartásához szükséges 80 képviselő sem, így a második és harmadik kört vasárnap 17 órára halasztották.

Vjosa Osmani korábbi házelnök megbízott köztársasági elnökként vezeti az országot azóta, hogy novemberben Hashim Thaci lemondott az államfői posztról azért, mert a koszovói háborús bűnöket vizsgáló különleges ügyészség vádat emelt ellene.

Az új elnököt a legkésőbb hétfőig meg kell választani.

Az első két körben kétharmados részvétel szükséges, és ugyanennyi képviselőnek kell igennel szavaznia az államfő személyére. A harmadik körben már elegendő az egyszerű többség is ahhoz, hogy megválasszák az államfőt, ám a határozatképességhez ebben az esetben is 80 képviselő jelenlétére van szükség. Amennyiben a harmadik kör is sikertelen, 45 napon belül újra parlamenti választást kell tartani.

MTI
Címkék:
  • A baloldali “értelmiség” járvány idején sem állt a tudomány mellé
    Sajnos a magyar választópolgárok egy jelentős része is azt hiszi, hogy a balliberális véleményformálók, az ellenzék médiaelitje, a médiaértelmisége értelmes emberekből áll. Sajnos csak pusztán a szótő azonossága alapján.
  • "A CNN tökélyre fejlesztette a szisztematikus manipuláció képességét"
    A szisztematikus manipuláció művészete, amit a CNN tökélyre fejlesztett, az egyik legveszélyesebb fejlemény az elmúlt időszakban. Donald Tusk megnyilatkozása a Magyarország és Lengyelország demokratikusan megválasztott kormánya és politikai vezető ereje elleni boszorkányüldözés része – kommentálta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a CNN-ről megjelent legfrissebb leleplezést, valamint az Európai Néppárt (EPP) elnökének a magyar és a lengyel kormány járványkezelését bíráló közlését hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában – írja cikkében a Híradó.hu.
  • Nőtt az EU-ba irányuló illegális határátlépések száma
    Márciusban a Földközi-tenger középső medencéjében négyszeresére nőtt, a nyugati medencében megkettőződött az Európai Unióba irányuló illegális határátlépések száma az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, más migrációs útvonalakon enyhe emelkedés, stagnálás, vagy kismértékű visszaesés figyelhető meg - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) hétfőn.
MTI Hírfelhasználó