Repülővel viszi haza az illegális bevándorlókat Spanyolország
2021. április 5. 10:53

Repülővel szállíttatja haza a migránsokat és szabályozott bevándorlási útvonalakat hoz létre Spanyolország. A külügyminiszter Algéria kormányával kötött egyezséget a héten az illegális migráció felszámolásáról. Közben a belügyminisztérium bejelentette, hogy havonta több mint 600 ezer eurót fordít a bevándorlók hazatelepítésére.

Megkezdi az illegális migráció felszámolását Spanyolország. Arancha González Laya külügyminiszter és algériai kollégája, Szabri Bukadum megállapodott abban, hogy együtt rendszeres és szabályozott migrációs útvonalakat hoznak létre. Ezzel elsősorban a vállalkozni, tanulni és dolgozni vágyó embereknek akarnak segíteni, miközben igyekeznek majd felszámolni az illegális bevándorlási útvonalakat.

A spanyol városokban kikötő emberek jelentős része, 51 százaléka marokkói, rajtuk kívül rengetegen érkeznek a Száhel-övezetből és a Szaharától délre fekvő afrikai országokból.

Bár az algériai külügyminiszter nem gondolja, hogy saját országa állampolgárai is Spanyolországba menekülnek, az ENSZ szerint a partot érő bevándorlók 15 százaléka algériai.

A belügyminisztérium is dolgozik a migrációs válság megoldásán. A spanyol kormány külön-külön igyekszik megegyezni az érintett afrikai országok vezetőivel az emberek visszatelepítéséről. Idén júniustól 2022 decemberéig havonta 605 ezer eurót költ majd el az állam arra, hogy repülővel szállítsa vissza a bevándorlókat származási országukba.

A marokkói kormánnyal a leggördülékenyebb az együttműködés, segítségükkel tavaly év végén elkezdték hazaküldeni az onnan érkezett embereket. Ehhez az afrikai ország kormánya az állami repülőtársaság gépein biztosít lehetőséget. Február végén indult volna egy repülő Teneriféről Szenegálba is, ám azt a járatot végül törölték, ismeretlen okokból. A kormány tájékoztatása szerint a visszatelepítést jelentősen lassítják a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások.

Európába igyekvő illegális bevándorlókat visznek csónakkal a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote kikötőjébe 2021. március 19-én Fotó: MTI/EPA-EFE/Javier Fuentes

A jobboldali Néppárt szerint a kormányzó szocialistáknak nem kellett volna hagyniuk, hogy ennyire elfajuljon az illegális bevándorlás az országban. Nem mellesleg úgy vélik, hogy a kormány valójában nem tesz semmit, hogy megoldja a kialakult helyzetet, sőt, tagadja, hogy a migrációs krízis létezne Spanyolországban. Példaként hozzák fel, hogy több kanári-szigeteki negyedben fokozott rendőri jelenlétet szorgalmaznak hónapok óta az ott tapasztalt rendbontások, valamint a helyiek és a bevándorlók közötti összeszólalkozások miatt.

A Sánchez-kormány mégsem tesz semmit a helyiek védelme érdekében. A jobboldal úgy véli: az egyetlen megoldás az, ha mielőbb felgyorsítják a bevándorlók hazatelepítését származási országukba.

A spanyol politikai élet főszereplői oda-vissza dobálják a labdát egymásnak a témában. Az illegális bevándorlók száma 2006-ban a szintén szocialista José Luiz Zapatero idején volt utoljára annyira magas, mint 2020-ban. Akkor 31 ezer ember kötött ki illegálisan Spanyolország partjainál. Az akkori néppárti vezetők folyamatosan kritizálták a szocialisták bevándorlás politikáját, melyet végül a jobboldali Mariano Rajoy hétéves miniszterelnöksége idején sem sikerült teljesen megoldani, így a baloldal most vissza tud vágni és igyekszik a Néppárt nyakába varrni a jelenlegi helyzetet. Állításuk szerint egyébként ők több embert tessékelnek haza, mint a Rajoy-kormány.

Szenegáli illegális bevándorlók alszanak a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvő Puerto de la Cruz Concordia szállodája előtt 2021. március 17-én Fotó: MTI/EPA/EFE/Ramón De La Rocha

Spanyolország kikötővárosai az afrikai bevándorlók fő bejáratai az EU-ba. 2020-ban több mint 41 ezer ember érkezett a közösség területére, ami az előző évek adataihoz képest harmincszázalékos növekedést jelent. A Kanári-szigeteken a legdrámaibb a helyzet, ott 756 százalékos növekedést könyveltek el. Míg 2019-ben 2687-en, addig 2020-ban már 23 023-an érkeztek oda. Emiatt 2020-ban ismét Spanyolország vezette a benyújtott menedékkérelmek listáját is.

A helyzet most, 2021-ben sem javul: minden napra jut több, migránsokkal teli hajó, mely ki szeretne kötni valamelyik városban.

A fő probléma most az, hogy már nem csak a megszokott útvonalakon érkeznek. Az elmúlt két hétben kikötött több, marokkói állampolgárokkal teli hajó három valenciai városban: Alicantéban, Tabarcán és Torreviejában. Ezen kívül Murciában, a granadai Motrilban, valamint Mallorcán is nő a sikeresen partot érő és a mentésre szoruló csónakok száma.

Tóth Brigitta (Alicante)

 
magyarnemzet.hu
Címkék:
  • A Merkel-korszak vége
    Nyugatnémet szülők lánya, de keleti politikusként lett kancellár, majd halványult a keleti öröksége. Fiatal miniszterként Helmut Kohl köpönyegéből bújt elő, de hátat fordított a konzervatív értékeknek. Az ellentmondások mindent túlélő asszonya, Angela Merkel.
  • Újratemették Slachta Margitot
    Újratemették az amerikai emigrációban 1974-ben elhunyt Slachta Margit szerzetes nővért, a magyar Országgyűlés első női képviselőjét kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
  • Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj
    Novemberben már minden nyugdíjas megkapta a 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot, de itt nem szeretnénk megállni, jövőre 5 százalékkal emeljük a nyugdíjakat, és visszavezetjük a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is, amelyet februárban kap kézhez minden nyugdíjas honfitársunk” – jelentett ki a kormányfő.
MTI Hírfelhasználó