Sértik az alaptörvényt a lengyel emberi jogi biztosra vonatkozó előírások
2021. április 15. 17:02

Sértik a lengyel alaptörvényt azok az előírások, amelyek szerint az emberi jogi biztos a hivatali ideje lejártát követően, utódja megválasztásáig maradhat a posztján – állapította meg csütörtökön a varsói alkotmánybíróság.

Abban a hónapban járt le Adam Bodnar emberi jogi biztos ötéves hivatali ideje, utódját azonban a parlament azóta sem választotta meg. Az ellenzék által támogatott, a PiS által politikailag elfogultnak minősített Bodnar az eddigi szabályozás alapján a posztján maradt.

A csütörtöki alkotmánybírósági döntést a többi között azzal indokolták, hogy sérti az alaptörvényben rögzített demokratikus jogállamiság elvét, ha egy köztisztviselő hivatali idejének nincsen előre megszabott időkerete.

A bírósági döntést még a jogi közlönyben kell kihirdetni, és az ezt követő három hónap eltelte után válik majd hatályossá. A parlamentnek addig el kell fogadnia egy új szabályozást.

A parlament alsóháza, a szejm éppen csütörtökön választ ombudsmant három jelölt közül. Egyet a PiS, kettőt az ellenzék jelölt. A szejm választását ezt követően a szenátusnak kell megerősítenie, ami a jelenlegi lengyelországi erőviszonyok mellett patthelyzetet eredményez. Az ellenzéki többségű szenátus ugyanis az év elején már egyszer elutasította az alsóházban megválasztott akkori kormánypárti jelöltet, korábbi két szavazás során – amelyen a PiS nem állított saját jelöltet – viszont a szejm nem szavazta meg az ellenzéki javaslatot.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó