Bajor mintához igazodhat a külföldi egyetemek hazai szabályozása
2021. április 18. 00:16

Az Európai Unió Bírósága a felsőoktatási törvény külföldi egyetemek működésére vonatkozó szakaszának a módosítására kötelezte tavaly ősszel Magyarországot. Az Országgyűlés az Innovációs és Technológiai Minisztérium javaslata alapján változtatás nélkül ültetheti át a hazai jogba a bajorországi szabályozást.

Változnak a külföldi egyetemek magyarországi működésére vonatkozó szabályok, miután az uniós bíróság tavaly októberben helyt adott az Európai Bizottság 2017-ben indított kötelezettségszegési keresetének.

Emlékezetes, az Európai Unió Bírósága (EUB) azért marasztalta el hazánkat, mert a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény egyik módosítása kimondta, hogy az Európai Unión kívüli államok felsőoktatási intézményei csak úgy végezhetnek itthon oktatási tevékenységet, ha bizonyítják, hogy Magyarország és az adott ország között nemzetközi szerződés jött létre. A kifogásolt magyar passzus előírta továbbá, hogy a külföldi felsőoktatási intézménynek a saját származási államában is ténylegesen felsőoktatási képzést kell nyújtania.

Noha védekezésében Magyarország végig hangsúlyozta, hogy a felsőoktatási törvény objektív előfeltételeken alapuló kritériumrendszert támaszt a külföldi egyetemekkel szemben, a Soros-egyetem végül kivételezett elbírálásbán részesült, az elmarasztaló ítélet megszületett hazánkkal szemben, ezért a kormány a jogszabály kiigazítására kényszerült.

Lapunkhoz eljuttatott közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombat este jelezte: a helyzet megnyugtató rendezésére a törvényjavaslat egy másik európai országban már bevált, hatályos jogszabály átültetését indítványozza.

Mint írták, a parlamenti döntés a bajor jogot alapul véve eltérő szabályokat rögzíthet az Európai Gazdasági Térséghez tartozó és az azon kívüli államok felsőoktatási intézményeinek a magyarországi működésére. „Az új előírást nemzetközi összehasonlító vizsgálatok eredménye alapján a bajorországi szabályozás (Bayerisches Hochschulgesetz) mintájára emelheti be az Országgyűlés a hazai rendelkezések közé.

A kormány a javaslat tartalmáról tájékoztatta az Európai Bizottságot, amely ezzel kapcsolatos kifogást nem jelzett” – hangsúlyozta a tárca, hozzátéve: a tervezett rendelkezések más tagállamban hatályos, az uniós testületek, intézmények által sem vitatott előírás átvételét jelentik.

„A kiigazított felsőoktatási törvény vonatkozó szakasza ennek megfelelően vélhetően minden további próbát kiáll majd” – húzták alá.

A törvényjavaslat elfogadása esetén az eddigi, megengedő jogszabályoknál szigorúbb, bajor mintán alapuló követelmények léphetnek életbe Magyarországon. A hazánkban működő egyetemek jelenleg is teljesítik a pontosított elvárást, vagy annak különösebb nehézség nélkül képesek lehetnek megfelelni.

A jogszabály-módosítás természetesen nem mentesíti a Soros-egyetemet a mindenkire egyformán érvényes magyar törvények betartása alól.


 
MNO
Címkék:
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
  • Szerdáig 90 ezer 16-18 éves foglalhat időpontot oltásra
    Szerdáig 90 ezer 16-18 éves fiatal foglalhat magának időpontot a koronavírus elleni védőoltásra - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
MTI Hírfelhasználó